De jaren 2000-2009

2000-2001:  3e Nationale A.
Coach: Bruno Cobbaut; hij wordt eind februari 2001 echter vervangen door Joris Swillen. Manager: Willy De Jonghe.
Assistent-coach: Jeff Willems. Voorzitter: Van der Kelen, sponsor: VDK.
Weer middelmatig seizoen: 10e op 14; 11 overwinningen, 15 nederlagen –kampioen: Aartselaar.
Op 25/08/2000: officiële opening van de vernieuwde sporthal met een speech van Mon Janssens, schepen van de Sport en Willy Vandenbrande, schepen van Openbare Werken.
Daarna de officiële opening door Geert Bervoets, burgemeester.
Ploeg: Junior Martin, Stan Keppens, Stijn Buelens (terug van Berkenhof), Tim Van Dingelen, Eric Van Hoeck, Ben Moors  en enkele juniors.
Bert Van Dingelen naar Berkenhof en Bilbao naar Aarschot. Steve Van Dingelen gaat naar Erpe-Mere, dichter bij huis, want hij woont sedert korte tijd in Idegem, in de buurt van Geeraardsbergen. Na anderhalf seizoen in Oost-Vlaanderen houdt hij het daar voor bekeken en speelt opnieuw in Mechelen met Berkenhof tot en met het seizoen 2004-2005. Daarna speelt hij weer voor Wezenvrienden-Geeraardsbergen, seizoen 2007-2008 2e landelijke A.
Zijn broer Bert verklaart na het seizoen 2004-2005 (bij Berkenhof) definitief de “shoes” aan de haak te hangen. Later komt hij op zijn beslissing terug en speelt seizoen 2014-2015 nog mee met Vriendenhof B!
MVP: Tim Van Dingelen.
Pitzemburg B: Trainer-coach: André Rottenbourg. Er is geen reserveploeg meer. Het is een mengeling van seniors met af en toe integratie van juniors.
Op zaterdag 12 mei 2001 is er de basket-memorial voor Paul Segers (°06/03/1960-V07/04/2000)
en Paul Goovaerts (°25/08/1964-V01/03/1999). In samenwerking met de Sportdienst van de Stad
Mechelen zijn de voorziene wedstrijden: Dijletrotters-Pitzemburg 1990 en Pitzemburg-Gembo.
Dames: 1e Provinciale
Trainer-coach: Piet Vankerckhoven – voorzitter: Rik Couwel sloeg: Cindy Couwels, Daisy Roothooft, Shelby Baetens, Kathy Servotte, Hilde Rottiers, Marleen Verschueren, Melissa Van Breedam, Britt De Meyer, Els Vercauteren, Anja Verreth, Gwenny Pieters, aangevuld met kadetten.
2001-2002:  3e Nationale A.
Coach: Joris Swillen – assistent-coach: Jeff Willems.
Sponsor: Exbo.
10e op 14: 13 overwinningen, 13 nederlagen – 52 punten
Kampioen: Falco Sint-Amandsberg: 70 punten
Laatste is Quaregnon met geen enkele gewonnen wedstrijd (24 p.).
Ploeg: grotendeels vernieuwd met oog op een ereplaats of promotie: Junior Martin, Stan Keppens, Stijn Buelens, David De Beule, Fred Vandenbergh, Stefan Vermeulen, Tim Van Dingelen, Vic De Schrijver (zie 93/94), Rory Claes, Kenny Verbeeck, Tim Breemeersch, Dave Verreth.
Eric Van Hoeck stopt met basketten en Ben Moors mag uitzien naar een andere club.
Deze op papier goede ploeg draait absoluut niet. We lijden vijf opeenvolgende nederlagen, en staan voorlaatste. Coach Swillen wordt vervangen door Frans Verhulst. Deze Frans Verhulst is geen onbekende: was ooit nationaal jeugdtrainer van kadetten, juniors en beloften, en trainer van ploegen in 4e, 3e en 2e nationale afdeling.
Eind november 2001, wordt Richard Aigner aangetrokken. Hij is een Amerikaan uit Chicago met Ierse roots (heeft ook nog een Iers paspoort) en speelde eerder al in België voor Bobcat Gent, Bree en twee seizoenen in Leuven. Hij dacht dit seizoen in Brighton (England) te spelen maar krijgt daar onvoldoende financiële garanties. Patrick Vuegen, blijkbaar met relaties in het Belgische basketwereldje, legt de eerste contacten.
Met Aigner wordt de eerste wedstrijd gewonnen: dat is een opsteker. De rest van het seizoen is er een met vallen en opstaan. Toch doet Aigner dat waarvoor we hem aanwerven: scoren.
Tot mijn grote verbazing blijken de meningen over hem nog al verdeeld te zijn, maar naar mijn mening staat het als een paal boven water: ondanks de harde aanpak van de tegenstrevers en enkele kwetsuren is Richard Aigner toch de man die verantwoordelijk is voor het overgrote gedeelte van de 13 overwinningen die we uiteindelijk nog behalen. Dankzij hem degraderen we niet.
Kortom: een seizoen waar heel veel van verwacht werd, maar dat we zo vlug mogelijk moeten vergeten.
Onder impuls van voorzitter Jean Vuegen, met steun van Lucien Vercauteren en logistieke steun van interim-burgemeester Koen Anciaux, worden vanaf nu de meeste finales van de Beker van Antwerpen in Mechelen betwist, met Pitzemburg als organisator, elk jaar op Hemelvaartdag.
Pitzemburg B: Trainer-coach: Eric Van Hoeck, gewezen speler van de eerste ploeg.
Eric is het na nieuwjaar zo beu dat hij wil stoppen. Reden: herhaaldelijk  te weinig volk op training. Men kan hem toch overhalen om het seizoen uit te doen.
Dames: 1e Provinciale.
Trainer-coach: Piet Vankerckhoven – voorzitter: Rik Couwels.
Ploeg: Kyra Willems (dochter van assistant-coach Jeff), Taïs Vleminckx, Kathy Servotte, Cindy Couwels, Marleen Verschueren, Gwenny Pieters, Els Vercauteren, Hilde Rottiers, Anja Verreth, Daisy Roothooft, Cindy Loos (terug van lang weggeweest).
Eindrangschikking: 5e plaats.
Op vrijdag 14 juni is er in de Sporthal ook een benefietmatch “Basket tegen Kanker”, een initiatief van en voor Joyce Mebis, de 16-jarige dochter van oud-internationaal Danny. Zij werd geopereerd van kanker en kreeg zware chemo. Het gaat nu met haar veel beter en zij wil voor haar lotgenoten in Gasthuisberg computers en internetverbindingen aankopen.
Er wordt samengewerkt met Pitzemburg Basket, de Stad Mechelen en de nationale ploeg.
Ivan Verdoodt organiseert het hele gebeuren en het is indrukwekkend. Eerst een optreden van Jean Bosco Safari (die zelfs een duet zingt met Joyce), daarna basket: de All Stars tegen de Belgian Lions. All Stars: coach Tony Van den Bosch, spelers: Eric Struelens, Ronny Bayer, Mathias Desaever, Eddy Lenaerts, Rik Samaey, Danny Herman, Yves Dupont, Doum Lauwers, Pieter Loridon, Junior Martin en Tim Vandingelen.
Belgian Lions (eigenlijk een versterkte beloftenploeg): coach: Lucien Vankersschaever, spelers: M’Benga, Beghin, T’Joncke, Rotsaert, Major, Van de Keere, Cuppens, Bellin, Defossé en Vanhaele. Zoals het een goede benefietmatch past, eindigt de wedstrijd gelijk: 113-113.
En Joyce ziet haar initatief bekroond met een mooie cheque.  
2002-2003:  3e Nationale A.
Coach: Jos Peeters  - assistent- coach: Jeff Willems.
Sponsor: ATA.
Met Jos Peeters als coach haalt men iemand binnen die men niet moet wijsmaken wat basket is: als speler van Racing Mechelen speelt hij 15 seizoenen in eerste klasse, behaalt acht nationale titels en zes bekers van België. Hij speelt 88 Europese wedstrijden (!) en 59 officiële wedstrijden met de nationale ploeg. In 1982 speelt hij zijn 500e wedstrijd in de eerste ploeg van Racing.
Tijdens het seizoen 85-86 is hij reeds speler bij Pitzemburg, tijdens het seizoen 86-87 is hij speler-trainer bij onze club.
Totaal nieuwe ploeg (alleen Junior blijft over): Junior Martin, Bart Van Breedam, Dalibor Ivankovic, (deze laatste twee van het ter ziele gegane Ronse), Dave Van den Brande
(zoon van Arnold-zie 1988-1989), Asier Bilbao (terug), Steve Oelbrandt, Stijn Buelens, Stan Keppens en Rory Claes.
Tim Van Dingelen naar Waregem (2e nationale).
Thuis winnen we tegen Beringen met één punt dankzij een driepunter van Junior op 1 seconde voor het eindsignaal. Eveneens thuis winnen we van Nivelles met twee punten nadat we 48 seconden voor het einde er nog vier achter staan !
Ondanks enkele spijtige en misschien te vermijden nederlagen op verplaatsing eindigen we toch nog mooi derde na Sint-Truiden en Haneffe.
MVP 2002-2003: Dave Van den Brande.
Kampioen wordt Xenia Tours Sint-Truiden met 70 punten.
Laatste is Arlon met 34 punten.
In de Beker van België worden we in 8e finale uitgeschakeld door Estampuis (Doornik-1e nat.).
Op 6 augustus 2002 overlijdt  op 57-jarige leeftijd (Dr.) John Eeckeleers, basisspeler van 63-64tot 68-69.
Op 22 november  2002 overlijdt op 53-jarige leeftijd Luc Van den Broeck, boezemvriend van John Eeckeleers, speler seizoenen 69-70 tot 72-73.
Pitzemburg B: Trainer-coach: Jeff Willems, die zich willens nillens laat overtuigen, vooral door vader Verborgt en vader Verreth, die beiden manager zijn van deze ploeg waarin hun beide zonen spelen. De samenwerking verloopt niet optimaal en op het einde van het seizoen geeft Jeff zijn ontslag, ook als lid van de raad van beheer.
Zondag 27 april organiseert Pitzemburg een basketbenefiet ten voordele van Special Olympics Bel-gium. Mark Uytterhoeven presenteert en ontvangt Stijn Van Daele, winnaar van het TV-program-ma “De Mol”. Dan is er de jeugdwedstrijd Pitz.-Bornem, gevolgd door een match van het fanion-team tegen RBA2, kampioen in 1e landelijke en volgend seizoen onze tegenstrever in 3e nationale.
Mark Uytterhoeven komt echter met omzwachtelde hand zeggen dat hij niet kan optreden: enkele uren voordien is hij pijnlijk gebeten door zijn kat en hij moest verzorgd worden op de dienst spoed-gevallen van het ziekenhuis. Jos Nys neemt zijn taak als presentator met brio over. Onze jongens lijden tegen RBA2 echter een smadelijke nederlaag.
Dames: 1e Provinciale.
Trainer-coach: Piet Vankerckhoven – voorzitter: Rik Couwels.
Mooi seizoen: verdiende 2e plaats achter Duvel 2.
Ploeg: Cindy Loos, Els Vercauteren, Britt De Meyer, Gitte Van Hoof, Hilde Rottiers, Taïs Vleminckx, Arina Van Thillo, Cindy Couwels, Kathy Servotte, Anja Verreth, Marleen Verschueren, Tirsa Vleminckx.
Eindrangschikking: 3e plaats.
2003-2004:  3e Nationale A.
Nieuwe trainer-coach: John Knops.
Sponsor: ATA.
John Knops, schoonbroer van Eddy en Louis Casteels en neef van Jean Vuegen, is een oude bekende in het Mechelse en Belgische basket. Hij doorloopt de jeugdreeksen van het toenmalige Racing Bell en komt dan in de kern van de 1e ploeg. De club weigert zijn transfer naar Pitzemburg en hij stopt één jaar met basketten.
Het seizoen 1966-1967 speelt hij dan bij Pitzemburg dat hij na één jaar verlaat voor Personhyfina in 3e nationale. In 1973 begint hij ernstig te sukkelen met zijn gezondheid. Hij houdt vijf jaar het basketbal voor bekeken.
Ondertussen volgt hij trainerscursussen en begint als trainer-coach in 1981. 1981-1983: R.L.S. (prov.), 1983-1986: Berlaar (prov.), 1987-1988: Diest (4e nat.),1988-1989: Bus Lier (3e nat.). Van 1989 tot 1992: Osiris Denderleeuw, dames 1e nationale.
Hiermee speelt hij Europees basket, finale van de Beker van België en drie jaar na mekaar de play-offs. Verder 1992-1993: Fleurus (2e nat.), 1993-1994: Wilsele (3e nat.), 1994-1999: Ganshoren-Rixensart-Castors Braine (3e nat.). 1999-2000: Avernas (3e nat. en promotie naar 2e), 2000-2003: Avernas (2e nationale).
Jeff Willems, sedert negen seizoenen assistent-coach bij Pitzemburg, trainer-coach van de juniors en Pitzemburg B, een basketkenner bij uitstek met een schat aan basketbalkennis, ondervinding en relaties, verlaat de club. Hij wordt bedankt voor zijn diensten. Een assistent-coach niet meer nodig. Dat is althans de officiële verklaring.
Hij gaat zijn geluk beproeven bij Oxaco en hij wordt ook nog een tijdje trainer-coach van Nieuw Vriendenhof. Na een Oxacoperiode wordt hij in 2006 trainer-coach van Berkenhof waarmee hij tijdens zijn  eerste seizoen al kampioen wordt in 1e provinciale. Vanaf  het seizoen 2008-2009 coacht hij Kontich. We wensen hem het allerbeste. Hij is een fijn, bekwaam en zeer consequent man. November 2010 einde als coach bij Kontich, vanaf augustus 2011 coach bij Vriendenhof.
Ploeg: dezelfde als vorig seizoen: Junior Martin, Bart Van Breedam, Dalibor Ivankovic, Dave Van den Brande, Asier Bilbao, Steve Oelbrandt, Stijn Buelens, Stan Keppens, Rory Claes, Tim Breemersch.
Eerste zeven wedstrijden gewonnen, wat uiteraard de ideale start is en het geloof in eigen kunnen bevestigt. Sint-Jan blijkt echter ongenaakbaar en we eindigden 2e met slechts zes verloren matchen, 66 punten, maar de beste verdediging van de reeks !
Boom wordt  3e met 64p. Aangezien we de laatste wedstrijd thuis tegen Oostkamp winnen, wordt Colfontaine nog in extremis 4e met 62p. Deze vier ploegen zijn dus de play-off- kandidaten.
(Oostkamp valt uit de boot). Quaregnon eindigt laatste.
Dalibor Ivankovic wordt door de supporters verkozen tot MVP.
In de Beker van België winnen we tegen tweedeklasser Sint-Truiden, In de 4e ronde worden we echter uitgeschakeld door eersteklasser Mons. (78-92).
Play-offs: Slecht nieuws om te beginnen: tijdens een “vriendenmatch” tegen Willebroek breekt Stijn Buelens zijn borstbeen Hij is uiteraard uit voor de rest van het seizoen. Tijdens de laatste competitiewedstrijd tegen Oostkamp kwetst Bilbao zich aan de knieligamenten: Hij wordt eveneens toeschouwer. Hij wordt geopereerd op 17 mei en zal (volgens de dokter) pas weer op volle kracht kunnen basketten begin 2005 ! De juniors Cédric Bisevac en Boud Verborgt vullen de ploeg aan.
De play-offs beginnen op dinsdag 27 april. Direct twee grote verrassingen: Sint-Jan - Colfontaine 68-70 en Pitzemburg-Boom: 75-86 !
Boom speelt een zeer goede wedstrijd en staat altijd voor. Dankzij een laatste krachtinspanning wordt het nog 70-70 maar dan is het gedaan. In het laatste quarter scoren we slechts vijf punten en missen we meer dan tien vrijworpen !
Vrijdag 30 april: Colfontaine - Sint-Jan 89-87 (na verlengingen) en Sint-Jan kan de boeken sluiten. Dat is het onlogische van het play-of-systeem: Sint-Jan overheerst de competitie, speelt kampioen en valt dan uit in de play-offs tegen een ploeg die zich speciaal voor de play-offs versterkt met twee buitenlandse spelers. Niet erg rechtvaardig, maar het mag reglementair en wie centen heeft mag ze laten rollen zegt men in Mechelen.
Onze Pitzkes gaan winnen op Boom: 79-86 ! Nu is het een goed spelende Bisevac die zich aan de knie kwetst en voor de derde en beslissende wedstrijd tegen Boom vervangen zal worden door Dave Verreth. Begin mei wordt Bisevac al aan de knie geopereerd.
Deze derde wedstrijd van de halve finales van de play-offs wordt op maandag 3 mei gespeeld voor een vol huis en veel ambiance. Onze jongens leggen er onmiddellijk de zweep op: eerste quarter: 24-9! Ruststand: 44-30. Onze helden houden de wedstrijd onder controle en Boom gaat eraan met een 75-61 eindstand. Woensdag 5 mei ontvangen we Colfontaine al voor de eerste finalewedstrijd.
Woensdag 5 mei: het gevreesde Colfontaine komt op bezoek, een sterke ploeg met vier zeer grote spelers, een gewezen eersteklasser, een ex-reserve NBA-speler en twee spelers, zoals reeds verteld, in extremis aangekocht met het oog op de play-offs. Blijkbaar een ploeg zonder veel financiële problemen.
Pitzemburg laat zich niet intimideren en speelt naar mijn mening zijn beste wedstrijd sedert vele jaren voor een talrijk, enthousiast en luidruchtig publiek. Verdiende eindstand: 76-71.
Wegens het belang van de wedstrijd op het scherp van de snee spelen we de ganse wedstrijd met vijf spelers, alleen Rory Claes valt enkele minuten in. De spelers zijn doodvermoeid maar dolgelukkig. En nu vrijdag 7 mei naar Colfontaine!
Op Colfontaine winnen is onmogelijk. De coach heeft het vlug begrepen, hijst de witte vlag en laat de basisspelers rusten. De juniors spelen de wedstrijd uit en doen dat helemaal niet slecht.Eindscore: 93-65.
Zondag 9 mei dan de finale. Voor een zeer talrijk publiek neemt Pitzemburg een droomstart: 7-0. Lang duurt het niet en met de rust is het 29-32.
De derde periode is echter rampzalig (8-23!). De eerste zeven minuten maken de Pitzkes slechts twee punten! De bal wil gewoon niet door de ring; geen afstandschot, gemiste vrijworpen, een reeks balverliezen en de wedstrijd is gespeeld. Mc Cants wil zijn vijfde fout maar niet maken en de onlangs aangekochte versterkingen van Colfontaine doen wat er van hen verwacht wordt: Grbic 23 en Fonteneau 15 punten.
Alles bij mekaar wordt het nog een relatief eervolle nederlaag voor onze oververmoeide helden: 63 – 75.
Na de wedstrijd krijgen we te horen dat Dave Van den Brande volgend seizoen zijn geluk gaat beproeven bij RBA. Over de reden van zijn vertrek heb ik al zoveel verschillende versies gehoord van mensen die het kunnen weten (of zouden moeten weten) dat ik hierover liever niets op papier zet. Laten we echter niet rancuneus zijn: we wensen hem het beste. Wat er ook gebeurd is, ik vond hem een fijne kerel en een zeer goed speler die heel belangrijk was voor onze club, dat zullen we ongetwijfeld in de toekomst wel ondervinden. Op de website neemt hij afscheid met een mooi dankwoord.
Dat onze zeer gewaardeerde voorzitter Jean Vuegen na vele jaren van zeer verdienstelijk beleid ook opstapt weten we al een tijdje. Zijn visie over het beleid, de werking en de toekomst van de club komen al geruime tijd niet helemaal overeen met de visie van sommige andere bestuursleden, en hij besluit er een punt achter te zetten. Hij wordt opgevolgd door dhr. Verborgt.
Jean Vuegen is sedert 1965 bestuurslid, is 15 jaar voorzitter van de jeugdafdeling geweest en is sedert 1990 algemeen voorzitter van de VZW, als opvolger van Charles Eeckeleers.
Hij is een heel bekwaam voorzitter die voor zijn club heel veel goeds gedaan heeft maar dikwijls niet begrepen werd, soms tegengewerkt werd en soms onterechte kritiek te slikken kreeg, zeer dikwijls achter zijn rug en soms van mensen van wie je het helemaal niet zou verwachten.
Het is een regelrechte schande dat men hem het ere-voorzittersschap niet aanbiedt. Er was zelfs geen woord van dank bij zijn vertrek; En dat na zulk een palmares, zoals hoger vermeld: bestuurslid sedert 1965 en 39 jaar voorzitter, 25 jaar bij de jeugd en 14 jaar algemeen. Schande.
De Romeinse toneelschrijver Plauto wist het al meer dan 2000 jaar geleden: “Homo homini lupus”: “de mens is een wolf voor zijn medemens”.
Samengevat: een turbulent seizoen om niet vlug te vergeten en het is nog niet gedaan: op woensdag 12 mei speelt Pitzemburg in de zaal van Cointe (Luik) tegen de verliezende finalist van 3e nat.B: Excelsior Brussel. (één wedstrijd). Er wordt gewonnen met 65-82. Brussel daagt op met slechts zeven spelers, zonder de besten dan nog. Ze tonen weinig interesse en spelen blijkbaar alleen om een forfaitboete te vermijden. De 2e helft wordt gespeeld door onze jongeren, die dat trouwens zeer goed doen.
Onze Pitzkes zijn nu derde kandidaat stijger. Alles hangt af van wat sommige ploegen in 2e nationale doen: stoppen, vrijwillig dalen of fusioneren (bv. Hoei-Avernas).
Op 21 mei staat op de Pitzemburg-website het verlossend bericht: de fusie Hoei-Avernas is een feit en Pitzemburg kan promoveren naar 2e nationale. In “Het Laatste Nieuws” van donderdag 27 mei staat dan weer in vette letters: ”Pitzemburg nog steeds niet zeker van promotie”. Wat wordt het nu?
Finaal promoveren we niet en spelen we volgend seizoen in 3e nationale B.
Pitzemburg B: Trainer-coach: Paul De Belser, vriend van manager Verborgt (toekomstig voor-zitter). De combinatie juniors en Pitzemburg B wordt gesponsord door de vaders Verborgt en Verreth. Positieve noot: promotie naar 3e provinciale.
Midden juni besluiten Ria en Jan de uitbating van het chalet van de Sporthal stop te zetten.
Ria gaat dezelfde functie vervullen in Boom.
Dames: 1e Provinciale.
Trainer-coach: Piet Vankerckhoven, voorzitter: Rik Couwels.
In: Ingrid Van Rintel (Houthalen).
Ploeg: Cindy Loos, Taïs Vleminckx, Arina Van Thillo, Anneleen Teck, Sara Rottenbourg, Tirsa Vleminckx, Anke Pelgrims, Marleen Verschueren, Cindy Couwels, Anja Verreth, Kathy Servotte, Ingrid Van Rintel, Gitte Van Hoof, Hilde Rottiers.
Na een prachtig seizoen wordt deze jonge ploeg kampioen in 1e provinciale met 76 punten en slechts één verlieswedstrijd op Ticino Merksem (Ticino wordt 2e).
Hartelijk proficiat en op naar Landelijke!
2004-2005:  3e Nationale B.
Trainer-coach: John Knops. Kiné: Koen David.
Sponsor ATA.
Nieuwe voorzitter: Luc Verborgt.
Verlaat de club: Dave Van den Brande (RBA) – zie vorig seizoen.
Aanwinsten: Kevin Heylen en Slavisa Vasovic (Willebroek) en Mitchel Gorremans (Boom).
Ploeg: Junior Martin, Bart Van Breedam, Stan Keppens, Mitchel Gorremans, Rory Claes, Dalibor Ivankovic, Kevin Heylen, Slavisa Vasovic, Steve Oelbrandt, Stijn Buelens en Asier Bilbao. Deze laatste speelt nog niet in het begin van het seizoen, hij revalideert nog volop na zijn zware knieoperatie. Volgens de laatste berichten is zijn wederoptreden, zoals eerder vermeld, voorzien ten vroegste begin 2005! Dat is een geweldige tegenslag, we kunnen zijn centimeters onder de ring heel goed gebruiken.
We zullen hem echter nooit meer terugzien. Hij houdt het basketbal voor bekeken. Zeer spijtig.
Op 29 augustus wint Pitzemburg B, zoals het vorige jaar de Beker van Mechelen, na een 54-61 overwinning tegen Magic Bonheiden op het veld van Hojé.
De klassieke Antwerpse ploegen van 3e nationale A zijn uit mekaar getrokken: in de A-reeks spelen  Merksem, Sint-Jan, Temse en RBA2.
In de B-reeks: Pitzemburg, Aartselaar, Willebroek, Boom, en enkele mij totaal onbekende Waalse ploegen: Ninane en Mazy-Spy.
Ondanks een korte voorbereiding worden alle oefenwedstrijden gewonnen: op 11/08:
P.-Melsele 72-59, op 15/08: Lambusart-P.: 73-107, op 18/08: P.-Gembo: 74-56 en op 01/09: Gembo-P.: 74-80.
Beker van België: drie overwinningen op rij: 08/08: P.-Oostkamp: 70-58, 22/08: Amical Liers-P.: 81-83, 05/09: P.-Kangoeroes: 95-78.
Tijdens de 1/16 finale tegen eersteklasser Pepinster is het water veel te diep. Dank zij 20 punten voorgift kan Pitzemburg aan de leiding blijven tot in het derde quarter. Bij 52-52 plaatst Pepinster een 0-14 tussenspurt en de wedstrijd is gespeeld.
Eindstand: Pitzemburg - Pepinster:  75(+20) – 95.
Alleszins een goede wedstrijd van onze jongens en een goede training voor de komende competitiewedstrijden.
Competitie: drie nederlagen op rij, dan acht opeenvolgende overwinningen, waardoor we in de stand 2e worden na Ninane, en over de beste verdediging beschikken.
Tijdens de laatste wedstrijd van de heenronde tegen Aartselaar wordt er door onze jongens demon-stratiebasketbal gespeeld: 114-93. Domper op de vreugde is dat even voor het einde van de wedstrijd Ivankovic afgevoerd wordt met een knieletsel. Eerste diagnose op de dienst spoedgevallen: gekwetste meniscus, gescheurde kruisbanden, operatie en maanden revalidatie.
Zaterdag 08/01/05 breekt Rory Claes een vinger (in het containerpark) en tijdens de wedstrijd tegen Ninane een dag later wordt in de slotminuten Bart Van Breedam afgevoerd met een voet-kwetsuur. Het blijkt gelukkig nog mee te vallen en hij speelt de zaterdag nadien al mee op Boom. Steve Oelbrandt op zijn beurt sukkelt met een beenvliesontsteking, maar kan na het innemen van pijnstillers toch meedoen. Slavisa Vasovic moet ons ook verlaten, want zijn verblijfsvergunning vervalt op 24 januari!
Bilbao, Ivankovic, Claes en Vasovic: het zit ons echt niet mee, het is ontmoedigend.
De play-offs lijken ver weg.
Zondag 13 februari speelt Vasovic opnieuw mee: de verblijfsvergunning is in orde. Ook Rory treedt weer op. De kwetsuur van Ivankovic lijkt volgens de befaamde chirurg Marcel Kenis minder erg dan gevreesd, een operatie is niet nodig alhoewel er voorlopig nog geen sprake is van wederoptreden.
Sedert 3 februari traint ook Mike Dedoelder mee (2m01), een zeer goede speler die verleden sei-zoen een van de sterkhouders was van Gent in 2e afdeling. Zijn transfer is zo goed als in orde tot hij in extremis door de Vlaamse Basketliga wordt geweigerd omdat hij niet onder de wet van 24/02/78 valt.
Er gebeuren nog een paar zaken waarover we ons vragen kunnen stellen: de beloofde versterking komt dus niet, en op Boom (15/01/05) moet Gorremans met Pitzemburg B meespelen. Coach Knops beweert dat hij daarvan niet op de hoogte werd gebracht. Tijdens de wedstrijd Boom-Pitzemburg die onmiddellijk daarop volgt moet Mitchel op het einde van de wedstrijd, op een cruciaal moment, naar de kant met krampen, wat ons meer dan waarschijnlijk de overwinning kost en waarschijnlijk later de play-offs.
Het is overduidelijk dat voor bepaalde mensen de eventuele promotie van Pitzemburg B naar 2e provinciale belangrijker is dan het eventueel spelen van de play-offs met het fanionteam. Maar ja, we weten hoe de vork in de steel zit.
De weinige echte supporters die nog overblijven moeten dat allemaal blijven slikken. Blijkbaar worden zij tot een uit te roeien lagere diersoort gerekend. Nooit komt er enige uitleg, bijna nooit in de geschreven pers, niet op de website: een website die met de beste bedoelingen gemaakt werd door iemand die het kan, maar die zelden up-to-date is. In het seizoen 2007-2008 zal dat gelukkig veranderen.
1 maart 2005: Dan verschijnt er een kort artikel in “Het Laatste Nieuws”, een artikel dat eerder thuishoort in een satirisch weekblad. Er staat: “Van Loon volgt bij Pitzemburg John Knops op, die aan het einde van het seizoen stopt.” Nu, John stopt niet, hij wordt gewoon buitengesmeten.
Waarom moet hij eigenlijk weg? Er zal wel een reden zijn, maar buitenstaanders worden in het ongewisse gelaten. Op dat ogenblik (14/03/05) is hij met een fel gehandicapte ploeg nog in de running voor de play-offs, alhoewel ik  ook wel weet dat de moeilijkste wedstrijden nog moeten komen. In se is zijn vervanging slechts een voetnoot in de clubgeschiedenis, alleen de wijze waarop vind ik (en ik niet alleen) niet erg correct.
Ook amusant: “Coach Van Loon werd enkele weken geleden, om nog steeds onbegrijpelijke redenen, door het bestuur van Boom opzijgezet, dit op het moment dat de ploeg nog volop in de running was voor de play-offs.” Wel, als men de naam “Van Loon” vervangt door Knops en “Boom” door Pitzemburg, krijgt men de exacte situatie van onze huidige coach.
Nog een giller:  “Pitzemburg is ambitieus en wil volgend seizoen een ploeg samenstellen die mikt naar tweede klasse”. Mensen toch, hoe dikwijls hebben we dat al niet gehoord? Alhoewel, wil en kan (financieel) Pitzemburg Basket wel naar 2e nationale? Het jaarlijks licentiebedrag in 3e nationale bedraagt in 2006: 7.800 euro. In 2e nationale zou dat 14.600 euro zijn! Reken daarbij de broodnodige versterking voor 2e nationale en dan is de rekening gauw gemaakt. Van de betalende toeschouwers zal de club zeker niet rijk worden. Zolang we geen echt grote sponsor, mecenas of manager met vele zakenrelaties hebben, zullen we in 3e moeten blijven, vrees ik.
In “Het Laatste Nieuws” van 30/03/05 lezen we echter: Eddy Van Loon en het bestuur van Pitzemburg beslisten gisteren om het akkoord voor volgend seizoen te annuleren. Van Loon verklaart: “De verwachte versterkingen zijn nog steeds niet gerealiseerd…..bepaalde spelersposities zijn niet ingevuld en dat was de afspraak toen we enkele weken terug tot een akkoord kwamen”
In “Het Laatste Nieuws” van 02/04: Van Loon naar Sint-Jan en een versterking voor Pitzemburg:
Jan Hiel. Hij is een forward van 2m, speelde destijds met Vilvoorde in 1e nationale en dit seizoen met Colfontaine in 2e nationale. Hij staat bekend om zijn uitstekend shot.
MVP seizoen 2004-2005: Mitchel Gorremans.
Woensdag 23 februari: na ongeveer 25 jaar zie ik Gibbe Ibens terug in onze Sporthal. Hij is coach van een schoolploeg waarin een van zijn kleinzonen meespeelt. Het is een aangenaam en hartelijk
weerzien. De jaren schijnen weinig vat op hem te hebben, het is net de Gibbe van vroeger.^recies de Gibbe van vroeger.gendarische bt en er is daar geen enkele controle op.  Niemand (buiten JVDS en ik) schijnen de speler van het jaar 1968 nog te kennen. Roem is inderdaad vergankelijk, en “de goede oude tijd” is ook al zo lang geleden.
Op een zondag in februari zie ik ook Roger Wernaers (71/72) en zijn charmante echtgenote Greet terug. Zijn zoon speelt met Turuka tegen Berkenhof.
En tijdens een turnfeest in de Nekker op 13 maart ontmoet ik Hans Carleer (77/78). Hij woonde 12 jaar in Arendonk, nu in Sint-Katelijne-Waver en komt nog elke woensdagavond met enkele kameraden (vooral oud-spelers uit provinciale ploegen) een balletje gooien in de Sporthal.
Het zijn allemaal aangename ontmoetingen en we denken met enige nostalgie terug aan het plezier dat we vroeger samen maakten. “Time is a thief”, die schitterende tijden komen nooit meer terug. 
20 april: overlijden van Bob Geuens, sedert vele jaren een goede kennis. Enkele dagen eerder rijdt hij onbegrijpelijkerwijs met zijn wagen in een Antwerps dok, maar wordt in extremis nog gered van de verdrinkingsdood ! Een eigenaardig voorval waarbij velen zich terecht vragen stellen.
Een paar dagen later overlijdt hij toch in een Antwerpse kliniek.
Als sportjournalist van “Het Laatste Nieuws”, fervent vrijetijdstennisser en basketfan trachtte hij onze sport steeds te promoten. Zijn artikels blonken uit door kennis en realisme, en de meeste spelers, zeker de Belgische, kende hij allemaal persoonlijk. Gedurende vele jaren gaf hij trouwens een jaarlijks Basketbaljaarboek uit. Na zijn pensioen neemt Rik Lamoral in “Het Laatste Nieuws” zijn taak over.
Om verder te gaan met het fanionteam: de strijd om een plaats in de play-offs is ongemeend spannend. Na de voorlaatste wedstrijd zijn Ninane en Houthalen al zeker 1e en 2e. Komen nog in
aanmerking: Neufchâteau (57p.), Houtem, Boom, Pitzemburg en Hasselt, alle met 55 punten.
De laatste speeldag is dus beslissend. Neufchâteau verliest op Ninane, Houtem, Boom en Pitzemburg winnen. De uitslagen van de onderlinge wedstrijden in de competitie zijn dus beslissend. Daar Pitzemburg tweemaal verloor tegen Boom en Houtem, valt het dus uit de boot.
Eindrangschikking: 1/ Ninane 74p., 2/ Houthalen 60p., 3/ Houtem 58p., 4/ Boom 58p.
5e en 6e, eveneens met 58 punten zijn Neufchâteau en Pitzemburg, maar zij komen niet in aanmerking voor de play-offs. Zonder tegenslag, kwetsuren en het voorval op Boom (zie hoger) waren we ongetwijfeld 2e of 3e geweest, maar dat zijn natuurlijk de klassieke vijgen na Pasen. Nu nog wachten op een nieuwe coach en we kunnen weeral aan een nieuw seizoen beginnen. Volgens het bestuur hebben alle gevraagde spelers besloten te blijven. Als Ivankovic dan weer de oude wordt, als Jan Hiel zijn schuttersgaven bevestigt en we gespaard blijven van kwetsuren en/of andere tegenslag, ziet de toekomst er niet zo slecht uit. Het is altijd maar “als”. Hoop doet leven.
Op 1 juni, na het verstrijken van de transferperiode, blijkt dat alle spelers van verleden seizoen blijven, bovenop komt de versterking Jan Hiel. Graag hadden we er nog een center bijgehad, maar ja, het moet betaalbaar blijven, daar heb ik alle begrip voor. Wie de nieuwe coach wordt, weten we al een tijdje: Danny Wouters (komt van Aartselaar). Ook Willy De Jonghe komt van Aartselaar als nieuwe manager. Hij was dat reeds tijdens het seizoen 2000-2001.
Laten we hopen op een succesvol 2005-2006!
Dames: 2e Landelijke B.
Trainer-coach: Piet Vankerckhoven.
Voorzitter: Rik Couwels.
In: Katrien Thielemans en Kelly Van Meerbeeck (Sint-Katelijne-Waver) en Ann Van Gyseghem (Ekeren).
Kern: Cindy Loos, Taïs Vleminckx, Katrien Thielemans, Hilde Rottiers, Anneleen Teck, Sara Rottenbourg, Tirsa Vleminckx, Shelby Baetens, Ingrid Van Rintel, Cindy Couwels, Kelly Van Meerbeeck en Ann Van Gyseghem.
Midden november geeft Piet zijn ontslag als coach van de 1e damesploeg. Dit gebeurt in alle sereniteit en na samenspraak met het bestuur. Ann Van Gyseghem, houder van een B-attest en studerend voor een A-licentie, neemt zijn taak over. Piet traint en coacht nog wel zijn dames-juniors.
Midden december houdt Ann Van Gyseghem het op haar beurt dan weer voor bekeken als trainer-coach. Hilde Rottiers valt even in en dan wil Piet Vankerckhoven de dames voorthelpen, maar daar komt niks van.
Eind januari wordt Paul De Belser coach (lees verder om het verhaal beter te begrijpen).
Na een verloren wedstrijd op Lokeren (17/04) is het definitief: de dames zakken naar
1e provinciale. De jonge ploeg boekt op het einde van het seizoen echter duidelijk progressie en dat belooft voor volgend jaar. Hopelijk kunnen ze vlug hun plaats in 2e landelijke innemen.
Zoals verleden seizoen wordt er in de sporthal ook recreatiebasket of beter gezegd veteranenbasket beoefend. De trainingen gebeuren op vrijdagavond. Een 15-tal kandidaten biedt zich aan, waaronder vijf dames en ook Kurt Mollekens! Er worden zelfs officiële wedstrijden gespeeld en ik verneem dat er gewonnen wordt. Proficiat. Mooi initiatief ook.
Pitzemburg B: Trainer-coach: Paul De Belser. Na de heenronde staan ze in 3e provinciale A aan de leiding met één verliesmatch, samen met Wilrijk en Luchtbal.
De coach wordt echter bedankt voor zijn diensten. Tijdens de wedstrijd tegen Houtem, waar zijn beide zonen spelen en waar Pitzemburg gaat verliezen, gebeuren er volgens coach Knops eigen-aardige dingen op taktisch gebied. Houtem schijnt al onze aanvalspatronen perfect te kennen en volgens onze spelers weten onze tegenstrevers dan ook precies hoe ze moeten anticiperen op al onze aanvallen. Als Paul De Belser dan ook nog zeer demonstratief voor Houtem supportert en Junior enkele verwensingen toeroept, na een schermutseling tussen Junior en een van zijn zonen, vragen enkele aanwezige bestuurslui zich af bij welke ploeg hij nu eigenlijk in dienst is.
Pitzemburg tekent ook voorbehoud aan wegens de vele problemen met de klok. Later wordt door de Bond beslist dat deze wedstrijd niet herspeelt wordt.
De nieuwe trainer-coach van Pitzemburg B wordt Paul Van Reeth (komt van Turuka).
Op zaterdag 9 april 2005 wint Pitzemburg B zijn voorlaatste wedstrijd van het seizoen tegen Edegem en is het mathematisch zeker kampioen. De lang verwachte promotie naar 2e provinciale is een feit.
Pitz. B stoot door tot de finale van de Beker van Antwerpen, maar op 7 mei in Westmalle verliest het deze finale tegen Kangoeroes met 103 – 99 (+30).
Eind januari 2005 is er dan een nieuwe damescoach. Het is … Paul De Belser, ex-coach van Pitzemburg B! Sorry, ik begrijp het ook allemaal niet goed meer, en ik niet alleen zo te horen.
Vrijdag 20 mei overlijdt op 69-jarige leeftijd Julien Van den Broeck. Hij had de dinsdag ervoor met zijn laatste krachten nog een bestuursvergadering bijgewoond. Deze verdienstelijke en eerder teruggetrokken man was onafgebroken bestuurslid sedert het begin van de jaren zestig. Eind jaren ’50 speelde hij in het reserventeam, later bij Excelsior Pitzemburg (zie 62-63).
2005-2006:  3e Nationale B.
Trainer-coach: Danny Wouters; assistent-coach: Raymond Van Eeckhout.
Voorzitter: Luc Verborgt ; kiné: Koen David;  manager: Willy De Jonghe.
Danny Wouters en Willy De Jonghe komen van Aartselaar zoals ik al eerder schreef. Willy De Jonghe was bovendien al manager tijdens  het seizoen 2000-2001.
Raymond Van Eeckhout is ook een oude bekende (Mechelaar). Hij is trainer-coach van onze dames tijdens het seizoen 1991-1992. De vorige vier seizoenen is hij trainer-coach van B.C.Opwijk en jeugdtrainer bij Pitzemburg.
Vasovic vertrekt naar Kangoeroes en Asier Bilbao is gestopt. We versterken ons met Jan Hiel, een forward van 2m, 31 jaar, maar dat hebben we al verteld.
Ploeg: Junior Martin, Bart Van Breedam, Stan Keppens, Mitchel Gorremans, Rory Claes,
Dalibor Ivankovic, Jan Hiel, Steve Oelbrandt, Stijn Buelens, Niels Maris (kadet).
Ook Boud Verborgt zal geregeld geselecteerd worden. Als we deze spelers stuk voor stuk elk apart beschouwen bezit Pitzemburg kwalitatief een van de beste ploegen van 3e nationale.
Aan coach Wouters om er een geheel van te maken en er uit te halen wat er in zit: geen eenvoudige opgave.
Net zoals verleden seizoen worden alle oefenwedstrijden gewonnen. Op 10/08: Boom-P.:67-68,
14/08: P.-Waregem (2e Nat.): 78-49; 25/08: Lummen-P.: 56-78, 04/09: P.-Excelsior Brussel: 85-70.
Beker van België: 20/08: Manage-P.: 66 (+15)-99, 28/08: P.-Zwevezele: 78-63(+5), vrijdag 02/09: Haneffe-P.: 69-98. Op dinsdag 20/09 is de volgende wedstrijd voor de BVB tegen Ninane zonder onze gekwetsten (zie verder) echter een onmogelijke opdracht: Ninane-P.: 85-79(+5).
Het is mij al opgevallen dat Ivankovic niet in zijn gewone doen is. Zijn knie is helemaal niet in orde. Ik heb zelf vele jaren aan sport gedaan, ben tweemaal aan de rechterknie geopereerd en ken de symptomen maar al te goed. Dali steunt te veel op zijn goede been, mist veerkracht, is onzeker en schuwt de duels. Wat ik vrees, wordt bewaarheid: tijdens de thuiswedstrijd tegen Hasselt op 18/09 verlaat hij nog maar eens gekwetst het terrein. Een kijkoperatie door dr. Kenis volgt op vrijdag 23/09. Diagnose: scheur in de meniscus en kruisband. Revalidatieperiode:  6 à 8 weken. Laten we maar hopen dat hij niet in een sukkelstraatje geraakt en dat hij opnieuw de Ivankovic van vroeger wordt.
Tijdens diezelfde wedstrijd trouwens verlaat ook Jan Hiel gekwetst het terrein. Wat eerst een kramp lijkt, blijkt later een spierscheur. Hij zal het vele weken kalm aan moeten doen:
wel lichtjes trainen (voornamelijk shots nemen) maar zeker geen wedstrijden spelen.
In het begin van het seizoen worden dan ook nog Stan Keppens en Rory Claes gekwetst!
Het houdt maar niet op.
Er wordt naar versterking gezocht:  Pieter Hemelaer, slechts 2m maar hij heeft wel een centeropleiding gehad. Wanneer hij wil tekenen, ontdekt men dat nog altijd aangesloten is bij
Meetjesland Eeklo. Dat gaat dus niet door.
Uiteindelijk wordt het Lars Gunnar Sonsteby, een Noor die ook reeds eerder meetrainde.
Hij is 35 jaar, 2m01, en center. Hij speelde vorig seizoen enkele wedstrijden bij het Noorse Kongsberg Penguins en was een vaste waarde bij de Noorse nationale ploeg. Hij heeft nu wel een opmerkelijk gebrek aan veerkracht, naar het schijnt een gevolg van een vroegere kniekwetsuur. Voor mij is hij zeker geen superspeler, maar iemand die we hopelijk toch goed zullen kunnen gebruiken. Het seizoen begint natuurlijk pas en we zullen wel zien in welke zin hij verder evolueert. We zullen hem krediet geven, maar finaal brengt hij er niet veel van terecht.   
Op zondag 30 oktober het wederoptreden van Jan Hiel tijdens de gewonnen thuiswedstrijd tegen Houthalen. Diezelfde dag vertelt  Dali me dat hij zich helemaaal fit voelt en zijn wederoptreden plant tijdens de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Beringen op 13/11.
Maandag 31 oktober overlijdt Freddy Van Boxem op 61-jarige leeftijd na een slepende ziekte.
De vader van Paul was jarenlang een actief bestuurslid, een vriendelijk en positief iemand  op wie je altijd kon rekenen en voor wie geen moeite teveel was. Een groot verlies. We zullen hem missen.
Dali houdt woord: in de wedstrijd tegen Beringen op 13/11 (zeer moeizaam door onze jongens gewonnen met 83-80) komt hij weer binnen via de grote poort: in 31 minuten pakt hij 18 rebounds en scoort hij 21 punten!
Op 29 december overlijdt op 67-jarige leeftijd Julien Put, de bekende radiostem van Radio 2 en Omroep Brabant. Hij speelde vele jaren geleden in het reserventeam en ook bij Excelsior Pitzemburg. Verleden seizoen kwam hij verschillende malen onze 1e ploeg aanmoedigen, in het gezelschap van andere oud-Pitzemburgcoryfeeën als René Vandenbergh, Jan Bourguignon en Jean Willems.
Na de heenronde, eind december 2005 staan we er niet zo slecht voor. 1e staat Hasselt met 35p., 2e Neufchâteau 32p, en op de 3e plaats met 31p.: Pitzemburg, Kangoeroes en Houthalen.
Als Ivankovic zich in het begin van de thuiswedstrijd tegen Hasselt niet opnieuw had gekwetst, en als we op Neufchâteau, waar we verliezen met 3p., geen 15 (!) vrijworpen hadden gemist, dan hadden we die wedstrijd gewonnen en stonden we alleen aan de leiding. En toch heb ik geen goed gevoel. We missen duidelijk een dominerende echte center en het afstandshot laat het dikwijls afweten: je moet de scoutingrapporten maar eens lezen. Bijna al het scoren moet inside gebeuren en gaat toch zo moeizaam.
Misschien is er wel verbetering tijdens de terugronde die op 8 januari begint. Laten we optimistisch blijven. En: Neufchâteau en Kangoeroes moeten nog naar de Winketkaai komen!
Kangoeroes komt (12 maart) en wint: 76-78. Een late driepunter van een vrijgelaten en ongedekte Domen doet ons de das om. Nogmaals wordt er duidelijk wat ik beweer na het wegvallen van Bilbao (en wat iedereen weet): Pitzemburg heeft geen echte center. Ivankovic kan ondanks zijn inzet en goede wil met zijn 2m niet blijven rebounden tegen bv. een Tom Schellemans met zijn 2m08! 
Eindelijk: op zaterdag 8 april eindigt de normale competitie met een overwinning op Aywaille met 78-80. Ik was er niet bij, maar het moet de zoveelste zenuwslopende match geweest zijn die we in extremis toch nog winnen.
Al vroeg in de wedstrijd kwetst Dali zich weer aan de knie. Tijdens de opwarming van diezelfde wedstrijd (tegen Neufchâteau dus) trapt Stijn Buelens op een bal. Gevolg: een zware verstuiking.  Hij is eveneens out. Voor hoelang? Op de clubwebsite geeft men geen informatie aan de supporters, maar dat is een oud zeer.
Eindstand: we zijn 2e na Kangoeroes (70 punten, vier verlieswedstrijden), samen met Neufchâteau: beide clubs hebben  vijf verlieswedstrijden en 68 punten. Daar we postief staan tegen de Walen, hebben we wel het thuisvoordeel in de play-offs. Maar wat zonder Dali en Stijn!
Wat het seizoen 2005-2006 betreft: mijn vrienden supporters en ik kunnen niet begrijpen dat we nog 2e in de eindstand zijn na herhaalde wanvertoningen. Mooi basket krijgen we slechts af en toe te zien. Het spijt me echt dat ik zo negatief moet zijn, maar balverlies, bijwijlen ondermaats shot en het slecht omzetten van vrijworpen zijn schering en inslag. Gelukkig verdedigen we goed. 1830 punten tegen, dat is de beste verdediging na Houthalen (1823). Aanvallend zijn we slechts 7e, (2058p.), zelfs Haneffe, 9e in de eindstand, doet het beter (2196p.). Elke wedstrijd is knokken, wroeten en hard werken: alles moet inside gebeuren, en dat zonder center. Van Ivankovic wordt verwacht dat hij verdedigende en aanvallende rebounds pakt, en daarbij nog scoort ook. Blijkbaar vergeet men dat hij ook maar een mens is met een opgelapte knie.
De statistieken van de ganse ploeg over een volledig competitieseizoen: tweepunters: 31,58%, driepunters: 27,56%, insidepunten 48,82%, vrijworpen: 61,47%. Onze aanwinsten spelen met hoogten en laagten en “ancien” Junior blijkt soms nog altijd van onschatbare waarde.
Er is echter ook goed nieuws wat aanwinsten voor volgens seizoen betreft. Op de site van Inforbasket verschijnt het bericht dat Joost Van deVondel volgend seizoen naar Pitzemburg komt. Een forward van 1m92, 30 jaar, dit seizoen bij Okapi Aalstar (2e nat.). Ook Sven Veldeman zou erbij zijn, een forward van 1m92, 25 jaar, dit seizoen bij Waregem, eveneens 2e nat., en Guy Pluym. Die kennen we wel: de guard van Hasselt, 26 jaar, 1m80 en een meer dan degelijk shotter. Zijn broer Jan is spelverdeler bij Willebroek.
Via via verneem ik dat men nog aan het onderhandelen zou zijn met twee andere spelers, waaronder  eindelijk een echte center. Wel,  proficiat aan het bestuur, onze coaches, onze fundraiser(s) en manager.
In de eindronde moeten we dus tweemaal Neufchâteau verslaan, met thuisvoordeel, op papier een haalbare kaart.
Op naar de play-offs die beginnen op woensdag 12 april!
Die eerste wedstrijd thuis tegen Neufchâteau begint desastreus: veel balverlies en een laag shotpercentage zorgen ervoor dat we na 6 minuten 10 punten achter staan, na de 1e quarter nog 7.
Na het op punt stellen van de verdediging begint het beter te gaan. Rory Claes en Boud Verborgt integreren zich goed in de ploeg en spelen een knappe wedstrijd. Aan de rust leiden we zowaar met 42-33.
De 2e helft houden we alles onder controle, op 2 minuten voor affluiten staan we zelfs 21 punten voor: 77-56. Tijd voor enkele applausvervangingen: Niels Maris en Stuart Van Winghe mogen op het veld komen meegenieten. Eindstand: 77-62. Een opsteker voor de volgende wedstrijden.
Zondag 16 april (Pasen). Neufchâteau- Pitzemburg. Onze jongens staan bijna een ganse wedstrijd achter. Ruststand: 42-36. Ze komen meer en meer in de match en 6 seconden voor affluiten is de stand 67-68. Oelbrandt mist enkele seconden voor het einde twee vrijworpen en op de buzzer scoort Neufchâteau een lucky korf: 69-68. We waren op 2 seconden van 2e nationale!
Het shotgemiddelde is weer niet denderend: field goals: 22/65= 33,85%; driepunters: 3/16= 18,75%!
Vrijworpen deze keer heel goed: 21/29=72,41%
Woensdag 19 april de match van de waarheid! Beslissende derde wedstrijd thuis tegen Neufchâteau: domper op de feestvreugde: verlies met 68-74! Ik kan het niet beter weergeven dan het artikel in “Het Laatste Nieuws” van donderdag 20 april: “Een onkennelijk zwak Pitzemburg verloor de beslissende match…..” 3-punters: 6/22=27,27%; vrijworpen: 12/26= 46,15% plus daarbij een reeks totaal vermijdbare balverliezen. Hiel: 0 punten, Oelbrandt: 2 punten. Uitleg overbodig.
Goed dat onze onverslijtbare Junior nog 32 punten maakt, met op het einde enkele prachtige kamikazedriepunters. Deze houden het verschil nog enigszins binnen de perken.
In hetzelfde dagblad als hierboven, op datum van vrijdag 21 april een uitspraak van Louis Casteels, de coach van Kangoeroes die op de match aanwezig was: “Een verrassing…. Pitzemburg moet zowat zijn slechtste wedstrijd van de laatste 10 jaar gespeeld hebben en nog hadden ze een kans op de zege in de slotfase.”
Iedereen is het erover eens: Ivankovic is voorlopig onvervangbaar. Nogmaals in “Het Laatste Nieuws” van zaterdag 22 april: “De kniekwetsuur van Ivankovic zou zo erg niet zijn, de kruisband is niet gescheurd, enkel een verrekking. Een kijkoperatie volstaat…… revalidatie van 6 weken is voldoende om weer fit te zijn.” Wanneer hebben we een dergelijk verhaal nog gehoord?
Ondertussen vernemen we via de geschreven pers en Inforbasket de namen van onze laatste twee aanwinsten: Bram Boutsen (Dynamo Bertem, 2e landelijke, ex-Leuven),  21 jaar, center-forward van 1m98 en Glenn Coenaerts (gevormd bij Oostende, speler van eersteklasser Groot Leuven), beloftevolle center van 2m03 en slechts 20 jaar.
Dames:  1e Provinciale.
Trainer-caoch:  Paul De Belser; voorzitter: Rik Couwels.
Ploeg (kern+reserven): Ellen Faes, Taïs Vleminckx, Hilde Rottiers, Yentl De Wachter, Shelby
Baetens, Katrien Thielemans, Tirsa Vleminckx, Anke Pelgrims, Sara Rottenbourg, Cindy Couwels,
Anneleen Teck, Kelly Van Meerbeeck, Gitte Van Hoof, Valérie Geluykens, Zoé Meurrens en
Pom Verkouter.
Onze dames, nu een verdieping lager, doen het schitterend. De eerste zeven wedstrijden worden gewonnen. Na vervolgens twee nederlagen en dan terug drie overwinningen op rij wordt de heenronde afgesloten op de 1e plaats, samen met Blati en Mercurius. Alle drie met 31p.
Dat belooft nog spannend te worden!
De voorlaatste wedstrijd gaan onze dames winnen op Schelle: 42-62. Met deze overwinning zijn ze zeker kampioen en is de promotie naar 2e landelijke een feit. Hopelijk duurt hun verblijf in landelijke nu wat langer dan één seizoen. Alleszins een dikke proficiat voor de speelsters, coach Paul De Belser, damesvoorzitter Rik Couwels en de trouwe supporters!
Onze club (mannenafdeling) heeft een 1e ploeg, een B-ploeg, veteranen, maar vanaf dit seizoen is er nu ook Pitzemburg-C!  De bedoeling is een aantal juniors die dit jaar senior worden bij de club betrokken houden,  plus enkele spelers van de B-ploeg die daar weinig speelgelegenheid krijgen, plus enkele juniors,  plus enkele wat oudere spelers met ervaring om dat jonge geweld in goede banen te leiden.  Voorlopig is dat alleen Dimmy Parms die we nog kennen van de periode 90-94.
In 4e provinciale C doen ze het heel goed. Na 27 wedstrijden staan ze aan de leiding met 75 punten. 2e is Retie met 73 punten. Maar de laatste match moet de C naar … Retie. Wie wint is kampioen. Na  een spannende wedstrijd en verlengingen wordt het uiteindelijk 84-78 en dus een tweede plaats. Toch een dikke proficiat voor deze nieuwe ploeg! Tegen alle verwachtingen in moeten ze toch een testwedstrijd spelen:  zondag 28 mei tegen Fellows Ekeren, de 2e uit de B-reeks, en dit op het veld van Westmalle. De winnaar promoveert naar 3e provinciale. En onze C’-ers verliezen met 60-50!
Na de competitie eindigt de B-ploeg in 2e provinciale B op de 3e plaats met 68 punten. 1e is Schelle met 72 punten, 2e is Ekeren met eveneens 68 punten. In de halve finale van de play-offs wordt tweemaal gewonnen tegen Brasschaat. De finale (naar twee winnende matchen) wordt gespeeld tegen Blati (Tisselt) dat tweemaal won tegen Ekeren. (Niet verwarren met Fellows Ekeren, de tegenstrevers van onze C-ploeg). Dinsdag 30 mei: Pitz.-Blati: 77-64, donderdag 1 juni: Blati-Pitz.: 79-77, nadat ze op 4 minuten voor het eindsignaal nog 10 punten voorstaan. Zaterdag 3 juni dan op Blati: verlies met 80-70 en geen promotie.
Testwedstrijden en play-offs spelen zijn blijkbaar geen specialiteit van onze club.
Zaterdag 10 juni: jaarlijkse quiz. Zoals gewoonlijk zeer goed en verdienstelijk gemaakt en gepresenteerd door Jos Nys (Pitzemburg leeft). Er zijn 22 deelnemende ploegen, er is gewoon geen plaats om er meer toe te laten. Met een gelegenheidsploeg behalen we een 9e plaats. Met een tevreden gevoel gaan we huiswaarts; zeker voor herhaling vatbaar.
2006-2007:  3e Nationale A.
Trainer-coach: Danny Wouters; assistent-coach: Raymond Van Eeckhout.
Voorzitter: Luc Verborgt, kiné: Koen David, manager: Willy De Jonghe.
Verlaten de club: Jan Hiel (Oostkamp), Mitchel Gorremans (Sint-Jan), Stijn Buelens (Nieuw
Brabo), Sonsteby (?), Stan Keppens (Willebroek), Niels Maris (Boom).
Nieuw: Joost Van de Vondel (Okapi Aalstar), Glenn Coenaerts (Groot Leuven), Sven Veldeman
(Waregem), Guy Pluym (Hasselt), Bram Boutsen (Dynamo Bertem).
Ploeg: Dali Ivankovic, Van Breedam, Oelbrand, Junior Martin, Rory Claes, Van de Vondel, Glenn Coenaerts, Veldeman,  Guy Pluym, Bram Boutsen, Boud Verborgt, Stuart Van Winghe.
Het zal weer geen eenvoudig seizoen worden met zes Waalse en één Brusselse ploeg: Vaillante
Jupille, Avenir Jupille, Lambusart, Nijvel, Charleroi, Gembloux en Excelsior Brussel. Verder Aartselaar, Willebroek, Gistel, Oostkamp, Roeselare en Zwevezele!
Eerste training: dinsdag 1 augustus.
Van vrijdag 4 tot zondag 6 augustus is er een stage in Tongerloo. Er wordt daar ook een wedstrijd gespeeld tegen Ticino, eigelijk een scrimmage, tweemaal 20min, doorlopende klok zonder het bijhouden van de stand.
Zaterdag 12/08 is er de eerste oefenwedstrijd bij Gembo-3e Nat.B (met o.a. de versterkingen Ruelens, Sappenberghs en Domen). Het wordt een 73-64 nederlaag.
Donderdag 17/08: Ticino Merksem-Pitzemburg: 94-86. Hun aanwinst Kevin Heylen scoort zes driepunters. Had hij dat twee seizoenen geleden maar wat meer gedaan.
Zondag 20/08: Beker van België. Pitzemburg-BBC. Loyers(+5): 109-35! Commentaar overbodig.
De voorziene oefenwedstrijd van donderdag 24/08 op Lummen gaat niet door. Lummen belt af: ze geven als reden op dat ze verschillende gekwetste basisspelers moeten missen.
Zondag 26/08: BVB. Sint-Truiden (2e Nat.) – Pitzemburg (+5)
Onze jongens doen het heel goed, ruststand: 35-47. Na het derde quarter is het nog 57-60.
Het 4e quarter is er te veel aan, eindstand: 80-71. Alleszins een mooie prestatie tegen titelkandidaten in 2e nationale.
Donderdag 31/08: oefenwedstrijd op Scherpenheuvel: verlies met 82-74; een goede 1e helft, ruststand: 41-48 en een barslechte 2e helft.
De oefenmatch op Geel op zondag 03/09 wordt afgelast. In hun plaats komt Temse (3e Nat.B) naar Mechelen. Pitzemburg-Temse: 64-54.
Volgend weekend begint de competitie. De eerste wedstrijd is op Oostkamp, de nieuwe ploeg van Jan Hiel.
Onze nieuwe ploeg begint niet zo goed aan het seizoen: verlies op Oostkamp en een beschamende thuisnederlaag tegen Nivelles (50-83). Komt daarbij: nog maar eens het uitvallen van Ivankovic met knieproblemen en Oelbrand (elleboog). Ook Coenaerts, die wel meespeelt, is gekwetst aan de voet. Er wordt dan uitgekeken naar een center en Real Kitieu komt meetrainen.
Deze center 2.04m, 28 jaar, verleden seizoen bij Wevelgem laat een uitstekende indruk en vraagt bedenktijd. Spijtig genoeg kiest hij in extremis voor Colfontaine (2e nat.).
Training op dinsdag 17 oktober. Slecht nieuws: Dali die zich vrijdag op training al licht bezeerde aan de knie gaat thuis bij het uitvoeren van spierversterkende oefeningen helemaal door zijn knie en moet weeral geopereerd worden. Hij telefoneert met ploegmaats en laat ontgoocheld verstaan het basketbal helemaal voor bekeken te houden! Ik denk dat hij eindelijk beseft dat zijn knie nooit meer goed komt.
Onze center Coenaerts is ook nog altijd op de sukkel met een voetkwetsuur, hij speelt op zondag 15 oktober op Avenir Jupille slechts twee minuten mee. Oelbrand is ook nog voor enkele weken out. Er komt wel een Montenegrijn meetrainen: Borivoje Stanisic, forward-center van 2.04m, 36 jaar. Hij laat een uitstekende indruk en wil tekenen maar er zijn administratieve problemen: hij speelde dit seizoen reeds een maand voor Colfontaine. Na navraag blijkt dat hij alleen maar kan aangesloten worden mits het tekenen van een profcontract, en dat is uiteraard van het goede te veel.
Op dinsdag 22 oktober verschijnt dan op de site: “Algemeen secretaris Jan Van Der Sande, bevestigde ons vandaag dat Dali Ivankovic de club in kennis heeft gesteld van het feit dat hij om medische redenen stopt met de basketbalsport.” Zeer spijtig, maar niet onverwacht. Dali was een fijn mens die onze club onvergetelijke sportieve momenten heeft bezorgd. Een groot verlies.  Hopelijk zien we hem nog dikwijls terug in de Sporthal als supporter. In 2014 zie ik hem terug: hij is dan assistent-coach bij het nieuw opgerichte Vriendenhof C. Raymond Van Eeckhout is er head-coach. Het is een ploeg van voornamelijk iewat oudere ex-Pitzemburgers.
Dinsdag 14/11 woon ik een training bij. Er wordt slechts getraind met acht spelers want Veldeman, Boutsen, Van de Vondel en Coenaerts zijn gekwetst. Op donderdag 16/11 is er een oefenmatch tegen Dragons Gent, mee vooraan in de rangschikking in 2e nationale. Uitslag zonder onze gekwetsten: 50-100, en Gent speelt dan nog zonder Rotsaert … Op het einde van deze match loopt Bart Van Breedam een weliswaar kleine spierscheur op en zal waarschijnlijk een tijdje out zijn. Hoe is het mogelijk? Het is net of er een vloek op onze ploeg rust!
Eind oktober, begin november is er sprake van  een echte center, de Bulgaar Yanko Dzhukev,
maar wegens administratieve problemen loopt de zaak spaak. Op dinsdag  14 november traint er een Sloveen mee: Luka Stakic, een vleugelspeler van 1.97m, 26 jaar en reeds aan de slag in Slovenië, Polen, Servië en Italië. Hij laat een middelmatige indruk na. Weer geen center, maar met die resem gekwetsten kunnen we er best nog iemand bij hebben. In “Het Laatste Nieuws” lezen we dat hij drie wedstrijden zal meespelen (tot 17/12- einde van de heenronde) om daarna na evaluatie eventueel aangeworven te worden tot einde seizoen. Zijn eerste optreden zou op 3 december zijn op Drink Vaillante Jupille. Voor de thuiswedstrijd tegen  Zwevezele op zondag 26/11 wordt hij officieel voorgesteld aan het publiek. Op 20/12 lezen we in de Pers dat we van zijn diensten niet verder gebruik zullen maken. Terecht.
Vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 december is het weeral kerstmarkt en tevens de laatste speeldag van de heenronde. Onze seniorenploegen hebben het al bij al niet slecht gedaan. De
jeugd trouwens ook niet.
Onze eerste ploeg staat 4e met 29 punten, acht gewonnen en vijf verloren wedstrijden, dit ondanks alle miserie met gekwetste spelers en het definitief uitvallen van Ivankovic. Iedereen is ervan overtuigd dat we met een complete fitte ploeg op de tweede plaats zouden hebben gestaan achter het ongenaakbare Nijvel. Er is nog de terugronde om het te bewijzen. Voorbeeld: onze nieuwe center Coenaerts speelt slechts vier van de 13 wedstrijden- en zat één wedstrijd op de bank, maar werd niet opgesteld- (66 minuten gespeeld-16 punten).
Na nieuwjaar zijn we eindelijk compleet, maar van de eerste vier wedstrijden worden er drie verloren! Op Nivelles met vier en op Brussels met met zeven punten. Tijdens beide wedstrijden staan we lang aan de leiding. We verliezen thuis tegen Charleroi; het laatste quarter worden er acht op 9 vrijworpen gemist! Ook de laatste wedstrijd van de heenronde op Willebroek wordt met twee punten verloren.
Sommige spelers en supporters wijten deze nederlagen aan een zeer betwistbare coaching. Niet helemaal onterecht naar mijn mening. Danny’s vervangingen (en niet-vervangingen) zijn soms inderdaad zeer onbegrijpelijk. De play-offs lijken verder af dan ooit.
Op dinsdag 3 januari wordt er niet getraind en moeten de spelers een na een bij Willy De Jonghe komen om de zaak te bespreken. Ik verneem uit goede bron dat het niet veel oplevert: slechts een paar spelers zeggen hun gedacht en de overigen zwijgen. Volgende competiewedstrijd tegen Avenir Jupille is op 11 februari en dan weten en zien we misschien meer.
Op zaterdag 17 februari mee naar Aartselaar geweest. Boutsen en Van de Vondel zijn nog altijd gekwetst. Daar heb ik iets unieks meegemaakt in mijn carrière als basketsupporter. Claes en Verborgt spelen al een hele tijd mee met de 1e ploeg. Iemand die het blijkbaar voor het zeggen heeft, besluit dat zij met Pitzemburg B een belangrijke wedstrijd op Lyra moeten meespelen.
Wat gebeurt er: Boud en Rory spelen in Aartselaar de  1e helft mee en moeten dan vlug met de wagen naar Lier om daar met B verder te spelen! Onvoorstelbaar, nog nooit meegemaakt.
Maandagmorgen 19/02 een groot artikel in “Het Laatste Nieuws”: “Maar is Pitzemburg nog wel
geïnteresseerd in de eindronde? Hoe kan je anders het vertrek verklaren van twee Pitzemburg-spelers die tijdens de rust naar Lier vertrokken voor de topper in tweede provinciale tussen Lyra en Pitzemburg B. Blijkbaar primeert voor Pitzemburg de titel in provinciale meer dan de play-offs in derde klasse.” Nu hoor je het ook eens van een ander. Een paar dagen geleden heeft een bestuurslid gezegd: “als we verliezen moeten we geen winstpremies betalen”, “de supporters dat zijn maar twee man een een paardenkop” en “van deze ploeg kan maar één speler mee in 2e nationale”.
Dat is eigenlijk de waarheid, maar zijn dergelijke uitspraken moreel wel te verantwoorden tegenover spelers, supporters, de vele mensen die zich tijdens hun vrije tijd belangloos inzetten om de club draaiende te houden (ik reken de jeugdwerking er bij) en ……… de sponsors ?
Op woensdag 20/12/2006 wordt Bart Van Breedam vader van een flinke dochter Flo.
Proficiat Bart en Evelien.
Vanaf dit seizoen is er ook een nieuwe webmaster: Rudy Uytterschaut. Hij zal het reilen en zeilen van onze club op de voet volgen en actuele info op de site zetten.
Op 15 januari verschijnt er op de site het bericht dat onze club van heden af steeds als Jako Pitzemburg geduid wordt. Jako wordt onze belangrijkste sponsor.
Donderdag 17 mei: (Hemelvaartsdag): Beker van Antwerpen. Heel veel volk, veel wedstrijden, veel ambiance, een vlekkeloze Pitzemburgorganisatie en onze Microben 1 en de Benjamins 1  veroveren de Beker! Proficiat!
Vrijdag 16 maart staat in “Het Laatste Nieuws” (wat ik via via eigenlijk al wist) dat vier nieuwe spelers al getekend zouden hebben voor volgend seizoen: van Boom komen Niels Maris (terugkeer van de verloren zoon), Daan Mampay, en Yannick De Decker. Van Aartselaar komt Yannick Corthals. Nog aanwinsten: Dieter Billet (Fleurus), en de oude bekende Sven Pottiez (Boom)
Van de diensten van Junior Martin zal men vanaf volgend seizoen geen gebruik meer maken.
Dat is een verrassing na zovele jaren trouwe dienst. Hij is als het ware (of hij was als het ware) de verpersoonlijking van de club. De nu 36-jarige Teofilo Junior Martin (°24/08/1970) kreeg zijn opleiding bij R.L.S. Mechelen Ter Biest (aansluiting op 9-jarige leeftijd), speelde vervolgens bij Racing, Skolb Houtem, Panters Vilvoorde, Pitzemburg, Technico Turnhout, BBC Ganshoren en BBC Lier. In het seizoen 94/95 sloot hij opnieuw bij ons aan en speelde 13 seizoenen (tot heden dus) ononderbroken in de basisvijf. In totaal, jeugdploegen meegerekend, speelde hij 24 jaar voor Pitzemburg! Hij heeft voor ons vele wedstrijden gewonnen, waarvan enkele in onvervalste Hitchcockstijl. We zullen hem heel erg missen. Nog een kandidaat voor de “Hall of Fame”. Voor het begin van zijn laatste wedstrijd (tegen Willebroek) wordt hij op passende wijze gevierd Als dank maakt hij 21 punten!
Begin mei verneem ik dat Berkenhof zijn nieuwe club wordt. We zullen hem dus in onze vertrouwde sporthal nog dikwijls bezig zien. Berkenhof trekt trouwens nog een center aan die we  kennen: Luc Willems. (zie 97/98 en volgende).
Op 24 maart vernemen we via de pers (wat we eigenlijk  al wisten) dat Van de Vondel volgend seizoen bij Falco Gent zal spelen. Het staat ook op Inforbasket. Daar lezen we bovendien dat Sven Veldeman en coach Wouters volgend seizoen onze kleuren blijven verdedigen, ook Van Breedam en Claes blijven. Dan zijn we rond.
Aartselaar werpt de handdoek in de ring: het speelt zijn vier laatste competitiewedstrijden niet meer wegens financiële problemen. Spijtig dat ze dat niet een paar weken eerder hebben gedaan.
Eind maart lezen we in de pers en op Inforbasket dat Steve Oelbrandt volgend seizoen bij De Pinte speelt. Pluym, Boutsen en Coenaerts gaan hun geluk beproeven in Scherpenheuvel dat promoveert naar 3e ingevolge de forfaits van Temse en Meetjesland.
Onze vriend Ivankovic, de man die nooit meer zou basketten, tekent bij Gembo! Hun coach, Ludo Faes, die we allen kennen, moet blijkbaar een oratorische crack zijn. Dali zal echter nooit meer spelen, zijn knieprobleem is te ernstig.
Op 1 april overlijdt op 86-jarige leeftijd Julia De Pauw, beter bekend als de echtgenote van Achiel Cautaert, gewezen sponsor (ACEM-zie 81-82) en moeder van Eddy  (in de 1e ploeg van 1963 tot 1974) en Erwin. Deze laatste had een korte carrière als basketscheidsrechter.
Onze club kan nog deelnemen aan de play-offs. Alles hang af van wat we zondag tegen Willebroek doen en wat de resultaten zijn van de andere play-off kandidaten. In dit verband een interessant artikel in het Laatste Nieuws van woensdag 18 april: “Ziet Pitzemburg af van deelname aan de play-offs?”. Eerst is het zo dat iedereen die deelneemt aan de eindronde zich beschikbaar moet stellen om te promoveren, dat schrikt veel ploegen af en het regent forfaits. Zeer kortelings is dat reglement gewijzigd: enkel de winnaar van de eindronde is verplicht te promoveren, de anderen mogen weigeren om te stijgen. Dan wordt het natuurlijk interessanter om aan de eindronde deel te nemen, alleszins tegen ploegen met veel supporters.
De laatste wedstrijd tegen Willebroek wordt verloren met vijf punten (76-81) na een zeer slechte wedstrijd en het missen van 16 vrijworpen! We eindigen dus op een 5e plaats (op 13, want Aartselaar is weggevallen) met 50 punten, 13 gewonnen en 11 verloren wedstrijden. Kampioen is Nijvel met 64 punten, Roeselare is laatste met 32 punten. We hebben natuurlijk veel pech gehad met gekwetste basisspelers. Alleen in de laatste maand konden we volledig aantreden.       
Volgens de laatst opgevangen berichten zouden Duva Gistel, Charleroi en Brussel niet deelnemen aan de play-offs. Pitzemburg krijgt de kans maar weigert.Volgens bestuursleden is de deelname niet interessant en volgend seizoen is er toch een gans andere ploeg. Daar kan ik inkomen. De vierde play-offploeg na Nijvel, Willebroek en Zwevezele zou Vaillante Jupille zijn, de 8e in de eindstand!
Uiteindelijk wint Nijvel de play-offs. Laatste match: 71-70 winst tegen Zwevezele na verlenging.
In de pers (19/05/07) lees ik dat niemand al weet wie er nu volgend seizoen in 2e en 3e zal spelen. Gent stijgt naar 1e nationale. Gilly houdt op te bestaan, want het fusioneert met Fleurus. Neufchâteau en De Pinte zakken naar 3e. Colfontaine staat op de rand van het bankroet en houdt het misschien definitief voor bekeken. Ook Willebroek aarzelt. Finaal verkiezen zij niet te promoveren. Zekere stijgers uit 3e zijn (tot hiertoe) Hasselt, Zwevezele en Nijvel. En de K.B.B.B. schijnt zich helemaal niet af te vragen waarom er in 2e en 3e nationale zo weinig ploegen een reeks hoger willen spelen.
Op 21 mei overlijdt op 82-jarige leeftijd Sooi Wouters. Hij was al geruime tijd ziek en wist dat hij de strijd niet kon winnen. Ik ken hem van in 1951 toen hij onderwijzer was van het 6e leerjaar in de Rijksmiddelbarejongensschool. Ik zat wel niet in zijn klas maar ik weet wel dat hij honderden van zijn leerlingen overtuigde om te gaan basketten. Hij begon zijn basketcarrière bij Lierse
van 1948 tot 1957 (speelde daar met Bob Geuens), komt dan naar Pitzemburg, zie Excelsior 62/63. Hij maakte naam als coach bij Pitzemburg, Gaat naar Racing in 1961, traint Fresh Air en Canter. Dan terug naar Racing, Dan assistent bij Bus Lier, traint twee seizoenen Bavi Vilvoorde, sticht RMS-ACEM en dan dan terug naar Racing.
Hij was speler, scheidsrechter in de lagere reeksen, drie jaar "docent" basketbal aan de VUB
en 5 jaar werzaam bij Bloso als verantwoordelijke "Basketbal" uiteraard. 
Hij was assistent-coach van de Nationale ploeg in 1963 en van 1974 tot 1979. Van 1970 tot 1978 bij de Nationale juniors en kadetten.
Hij had ook Bondsfuncties: secretaris van Nationale Propagandacommissie, Commissie Bekers van
België, Trainerscommissie, Commissie Nationale ploeg heren en dames, Nationaal Comitélid,
Mini-Basketbalbond en Schoolcommissie. Hij was ooit ook jeugdtrainer van jeugdploegen van Pitzemburg en Racing die in dezelfde reeks speelden! De "Sooi" kon dat allemaal. Hij wordt dan terug secrataris van onze club. In 1996 of 1997 ontvangt hij de Trofee voor Sportverdienste van de
Stad Mechelen. We mogen stellen dat hij jarenlang voor veel Mechelse clubs aan dienstbetoon gedaan heeft, en dat is zeer zacht uitgedrukt.
Zelden iemand gekend die zo voor zijn sport leefde, we zullen hem niet vlug vergeten.
Pitzemburg B verliest Cedric Bisevac (Haacht) en Tim Breemersch. Er wordt wel voor versterking gezorgd: Maarten Heremans en Koen Seberechts komen terug naar hun oude club (van Berkenhof) en de broers Tomlow komen van 1e provinciale Olcsa.
Na de heenronde staan ze aan de leiding samen met Herentals: allebei 25 punten.
De voorlaatste wedstrijd wordt thuis tegen Herentals gewonnen (87-55) en op zaterdag 14 april wordt de laatste match  gewonnen op Oxaco (63-93). Hiermee is Pitzemburg B 1e in zijn reeks en is de promotie naar 1e provinciale een feit.
Pitz.B: 1e met 58 punten, 18 gewonnen, vierverloren, laatste is Technico (34p.).
Volgens de pers zullen ze zich versterken met Wim Reynders (Sint-Katelijne-Waver) en Stijn Buelens, opnieuw bij onze club na een kort verblijf bij Nieuw Brabo.
Coach Paul Van Reeth verlaat ons via de grote poort, hij zou volgens de pers vervangen worden door Ronny Cobbaut.
Pitzemburg C:  3e prov.B: heenronde: 6e met 19 punten.
Eindstand : 5e op 13 met 50 punten, 13 matchen gewonnen, 11 verloren.
Kampioen is Turuka (70p.), laatste Ekeren (28p.)
Veteranen:  Inge Huysmans, Karin Holsters, Bea Corbeels, Filip Peeters, Eric Wybouw, Alain Noëz, Kurt Mollekens, Karl Vander Planken, Marc Holemans, Hugo Holemans, Dirk Van Steenwinkel, Eddy Goovaerts, Guido Volkaerts, Kenny Marchant, Tom Claerhout, Karin De Bels.
Zij spelen 11 wedstrijden, één gelijkspel, zes gewonnen en vier verloren. Ze eindigen 6e op 9.
De organisatie gebeurt via Sporcrea, mij onbekend. Trainingen en wedstrijden op vrijdagavond.
Dames:  2e Landelijke A.
Trainer-coach: Paul De Belser, voorzitter: Rik Couwels.
In principe dezelfde ploeg als verleden seizoen, aangevuld met Evelien Nys (Bonheiden).
Slechts 17 jaar en 1m86, zij is meteen de grootste van het team.
Na de heenronde staan zij in het midden van de rangschikking: 7e met 27 punten.
Zeven matchen gewonnen en zes verloren waarvan de laatste thuis met 1 punt.
Dat is wel wat beter dan twee seizoenen geleden!
Eindstand: 8e op 14 met 50 punten, 12 matchen gewonnen, 14 verloren. Proficiat.
Kampioen: Zolder (74p.), laatste: Hasselt (29p.)
Er wordt ook een 2e damesploeg opgericht die speelt in 3e provinciale.Ze zal geleid worden door Inge Huysmans.
Vanaf woensdag 22 november wordt zij op eigen vraag vervangen (door Marc Holemans).
Na de heenronde staan zij 5e met 25 punten.
Eindstand: 5e op 12 met 52 punten. 15 matchen gewonnen, zeven verloren. Eveneens proficiat!
Kampioen is Willebroek (62p.), laatste is Lyra (26p.)..
Eerste en tweede ploeg: Evelien Nys, Ellen Faes, Taïs Vleminckx, Hilde Rottiers, Yentl De
Wachter, Shelby Baetens, Katrien Thielemans, Tirsa Vleminckx, Anke Pelgrims, Sara Rottenbourg, Cindy Couwels, Anneleen Teck, Kelly Van Meerbeeck, Gitte Van Hoof, Valérie Geluykens, Zoé Meurrens, Rabia Gazzal,, Elke Verbruggen, Nina Van der Auwera, Anja Smets.
Op het einde van het seizoen is er nog heel wat te beleven: Maandag 21/05: clinic door Paul Vervaeck.
Veteranentornooi op 30/05, 31/05 en finale op vrijdag 01/06 om 21.15u met als afsluiter Bar Tropical.
Zondag 03 juni: seizoensafsluiter met BBQ.
Zaterdag 09 juni: jaarlijkse quiz, zoals altijd vakkundig gemaakt en gepresenteerd door Jos Nys.
Vrijdag 15 juni: in de cafetaria optreden van de muziekgroep “oude helden, nieuwe snaren”
ten voordele van de veteranen.
Woensdag 20 juni: clinic met Chris Elzey (USA), georganiseerd door de Belgian Coaches Association.
2007-2008:  3e Nationale A.
Trainer-coach: Danny Wouters; assistent- coach: Raymond Van Eeckhout.
Voorzitter: Luc Verborgt, kine: Koen David, manager: Willy De Jonghe.
Het bestuur mag ook wel eens vermeld worden: Luc Verborgt (voorzitter), Jaak Dewinter
(ondervoorzitter), Jan Van der Sande (secretaris), Jos Nys (verslaggever), Ludo Verdeyen
(penningmeester), Fons Wittocx (adjunct-penningmeester), Jan De Smet, Guy Hemeleers,
Gilbert Nossent en last but not least: Willy De Jonghe (manager).
De rol van assistent-coach mag wel eens belicht worden: hij leidt mee de trainingen, vervangt de head-coach in noodgevallen, praat mee in op de spelers, is complementair met de coach en is zijn klankbord, bepaalt mee de strategie en ziet in het heetst van de stijd soms dingen die de coach ontgaan.
Ook “Pitzemburg leeft” bestaat nog altijd (zie 98/99): leden: Rik Couwels, Karine De Roover, Jaak Dewinter, Kurt Geens, Jef Hofinger, Jan Van der Sande, Gilbert Nossent, Fons Wittocx, Guy Hemeleers, Jos Nys.
Ik heb eindelijk, eind juli, na vele jaren Fons Renders (zie 73/74 en volgende) teruggezien in Wenduine. Hij woont daar definitief sedert november 2006. We hebben uren gepraat over de “goede oude (Pitzemburg) tijd” en over  basketbal in ’t algemeen. Het was bijzonder aangenaam mijn oude vriend nog eens terug te zien. Ik zal hem daarna nog elk jaar eind juli terugzien in Wenduine want hij gaat daar elke dag biljarten in zijn stamcafé op de Grote Markt. In 2014 heb
ik hem gemist, volgens zijn biljartmakkers is hij al geruime tijd ernstig ziek. Begin augustus bel ik met hem en het schijnt beter te gaan alhoewel hij niet enthousiast klinkt.
Op zondag 2 september overlijdt op 86-jarige leeftijd Charles Eeckeleers. Voor de huidige generatie uiteraard een totaal onbekend iemand. Hij was wel tientallen jaren bestuurslid, secretaris en algemeen voorzitter (van 1982 tot 1990). Volgens mensen die het kunnen weten, was hij al bestuurslid in 1958! Vader van John (V) (63/64 en volgende) en grootvader van Geert (81/82  e.v.).
Hij was een vriendelijk en sportief man, een charmeur, bourgondiër, wijs en bekwaam met een rechtlijnige visie, een no-nonsenseaanpak , iemand met gezag en uitstraling. Hij stond altijd paraat, niet alleen voor de 1e ploeg, ook voor de jeugd en de dames. Geen enkele karwei was hem te veel.
Na de overdracht van zijn voorzitterschap aan Jean Vuegen in 1990 hield hij het voor bekeken, het was genoeg geweest. Na het overlijden van zoon John was hij een gebroken man. We hebben hem niet meer teruggezien, maar we zullen en moeten hem altijd terecht en oprecht blijven gedenken als een van die mensen die Pitzemburg groot gemaakt hebben.
Verlaten de club: Steve Oelbrandt (De Pinte), Pluym, Coenaerts en Boutsen (Scherpenheuvel),
Ivankovic (Gembo) en Van de Vondel (Falco).
Nieuw: we shoppen bij Boom: Niels Maris (terug), 18j., 1,93m, forward; Daan Mampaey, 22j, 1,97m, forward; Yannick De Decker, 21j., 1,90m guard en Sven Pottiez, 33j., 1,99m, center.
Van Aartselaar komt Yannick Corthals, 22j., 2,04m, forward/center en van Fleurus: Dieter Billet, 29j., 2,04m, center.
Kern 1e ploeg: Stuart Van Winge, Bart Van Breedam, Rory Claes, Boud Verborgt, Vincent Geluykens, Sven Veldeman, Niels Maris, Daan Mampaey, Yannick De Decker, Yannick Corthals, Dieter Billet en Sven Pottiez.
In onze reeks spelen bijna allemaal ploegen die we van vroeger kennen. Alleen Sombreffe, Esneux en Natoye zie ik niet direct zitten.
Ludo Verdeyen zegt me dat hij wegens familiale redenen  in de toekomst niet alle wedstrijden zal bijwonen. We zullen zijn scouting en wiskundige wedstrijdanalyses erg missen, want zo zien we met de correcte cijfers wat er goed en slecht was aan de wedstrijd. Zeer spijtig.
Tijdens het week-end van 4 augustus gaat de 1e ploeg op “retraite” in Oordegem en speelt ze een
eerste wedstrijd tegen het lager geklasseerde Ninove. Winst met 60-98.
Andere oefenwedstrijden en wedstrijden voor de Beker van België: zaterdag 11/08  Gembo-Pitz.:
79-74; zondag 12/08 Pitz.-Geel: 77-53; woensdag 15/08  Bertem-Pitz.: 64-77; zondag 19/08
Pitz.-Waregem: 56-61; donderdag 23/08 BVB Pitz.-Ninove(+10): 88-54; zondag 26/08: BVB
Pitz.-Tecino: 80-68; woensdag 29/08: Ticino-Pitz.: 64-70; zaterdag 01/09: BVB Latem/De Pinte-
Pitz.: 72-79; dinsdag 11/09: BVB Pitz.-Hasselt (2e. Nat): 83(+5)-91 na een spannende en relatief gelijkopgaande match. Ons bekeravontuur stopt hiermee. Geen heen- en terugwedstrijd tegen eersteklasser Charleroi. Spijtig, vooral financieel.
Op donderdag 30/08 is er de persvoorstelling van alle seniorenploegen.   
Na de heenronde staan we 4e met 29p., Vaillante Jupille, Laten/De Pinte en Willebroek hebben er 31! Acht wedstrijden gewonnen en vijf verloren. Onze nieuwe jonge ploeg doet het heel goed.
29/12/2007: oefenwedstrijd Pitzemburg-Melsele (1e Landel.) 85-57.
Vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 december 2007: deelname aan de jaarlijkse kerstmarkt.
Nieuwe reglement voor het seizoen 2007-2008: de play-off-formule in derde nationale wordt aangepast. De kampioenen van beide reeksen na 26 speeldagen promoveren zeker naar tweede klasse. De nummers twee en drie van beide reeksen spelen kruisfinales en daarna de finale om een eventuele bijkomende stijger aan te duiden. Eigenlijk is dit maar maar rechtvaardig ook. Zie maar wat Sint-Jan overkwam seizoen 2003-2004.
Na de gewonnen thuiswedstrijd tegen Zolder (10e opeenvolgende overwinning,nog niet verloren in de terugronde) volstaat nog “één zege op nog drie te spelen wedstrijden om kampioen te worden.
Zaterdag 29 maart trekken we met gemengde gevoelens naar Latem-De Pinte, een van onze directe achtervolgers. We gaan met de bus, een resem supporters volgt met eigen wagen.
De eerste helft is niet denderend: 43-31! Onze jongens komen echter na de rust opgepept uit de kleedkamer en laten zien waarom we de beste verdediging van de reeks hebben. Na een formidabele 3e quarter (10-26!) hebben ze weer orde op zaken gezet. Ze gaan voort op hun elan, houden De Pinte volledig in de greep en vergroten stelselmatig hun voorsprong: eindstand 73-85!!,
11e opeenvolgende overwinning en promotie naar 2e klasse. De ontlading is groot, dolle vreugde bij spelers en supporters. Sven Pottiez knipt het net af als trofee, de champagne vloeit rijkelijk.
Dat er daarna tot in de zeer vroege uurtjes nog fel gevierd wordt in de Mechelse Sporthal, (en niet alleen daar), daar moet ik zeker geen tekening bij maken.
Alleszins een dikke proficiat aan onze jongens, de coach en de ganse entourage, onze manager en last but not least: de (weinige) trouwe supporters!
In “Het Laatste Nieuws” van maandag 31 maart staat een mooie foto van Sven Pottiez als hij gezeten op de ring het net afknipt. In datzelfde artikel, evenals in “De Gazet van Antwerpen”
van dinsdag 1 april staat dat we al een nieuwe versterking voor volgend seizoen zouden hebben: Dave Van den Brande (Boom) die al in onze ploeg speelde in de seizoenen 2002/2003 en 2003/2004.
Onze aanwinsten kennen we ook al: Maarten Van Gelder en Lennert Swaeb. Van Gelder komt van Leuven, wordt 25 jaar in juni, is een forward van 1.95m en Lennert Swaeb komt van GB Oostende/
Koekelare, speelde eerder bij Falco, 26 jaar, forward van 2m. Is topschutter in 1e landelijke met 23,4 punten gemiddeld. Onze manager heeft volgens kenners heel goed werk geleverd.
Spijtig dat Daan Mampaey en Yannick De Decker naar andere oorden moeten vertrekken.
Niet alleen zijn het zeer goede spelers, maar ook geweldig toffe mensen die verdiend mee verantwoordelijk zijn voor dit geweldig seizoen; ze zijn op één seizoen echte Pitzemburgers geworden en we weten dat ze ons met veel spijt verlaten. Maar we moeten ook aan de toekomst denken.
De laatste wedstrijd tegen Vaillante Jupille, 2e in de rangschikking en de ploeg waartegen we het laatst verloren is een echte demonstratiewedstrijd. Na de voorstelling van de spelers en de drie nieuwkomers beginnen onze jongens in een hels tempo. Na 10 minuten is het 34-16! Met propagandabasket verwent Pitzemburg zijn supporters: fast-breaks, driepunters (13), assists, block shots. Pottiez maakt het 100e punt met een tip-in. Het wordt uiteindelijk 101-67. Dat de stand niet hoger oploopt, komt door de vele verdiende applausvervangingen. Naar goede gewoonte snijdt Sven Pottiez het net van de ring, de champagne wordt bovengehaald en Willy De Jonghe gaat onder de douche. In de terugronde verliezen we geen enkele wedstrijd. 13 overwinningen op rij met de beste verdediging van de reeks: we krijgen gemiddeld slechts 66,11 punten tegen.
Totaal: 21x gewonnen, 5x verloren en 68 punten. 14e en laatste is Natoye (34p.), voorlaatste Sombreffe (40p.) Twee en drie in de rangschikking zijn Latem-De Pinte en Vaillante Jupille met 60 punten. We mogen zonder schroom schrijven dat we oververdiend kampioen zijn. Proficiat.
Opmerkelijk is de ontbolstering van een eigen jeugproduct: Niels Maris, die het zowaar tot basisspeler schopt. We merkten zijn kwaliteiten al op bij de jeugd. Bij de landelijke kadetten scoorde hij ooit per wedstrijd gemiddeld 24 p., pakte gemiddeld 13 rebounds en scoorde op 26 wedstrijden 20x een “double double”.
Op vraag van onze assistent-coach: de lijst van namen die men in de NBA aan onze spelers zou geven: Pottiez: Franchiseplayer; Veldeman: Go to Guy player; Corthals, Mampaey en Claes: Clutch Shooters; Van Breedam: Floorleader; Billet, De Decker en Maris: Supporting Cast.
Rekening houdend met alle parameters van de scouting is Sven Pottiez de MVP van seizoen
2007-2008..
Pitzemburg B:  1e Provinciale- coach: Ronny Cobbaut.
Nieuw: Wim Reynders (Katelijne) en Stijn Buelens, terug van Nieuw Brabo.
Kern: Maarten Hermans, Dave Verreth, Timothy Geets, Iwan Tomlow, Stephan Tomlow, Wim Rynders, Stijn Buelens, Boud Verborgt, Koen Seberechts, Matthias Marivoet en junior Nils Roggemans.
Heenronde: 7e met 25 punten: zes gewonnen en zeven verloren.
De ploeg haalt niet de verwachte resultaten en de coach mag het gelag betalen: Ronny Cobbaut wordt midden januari vervangen door Peter Verspecht.
Eindstand: een licht ontgoochelende 7e plaats op 14 met 48 punten, 11x gewonnen, 15x verloren.
Kampioen is Boom 2 met 64p., laatste Hulshout met 36p.
Pitzemburg C:   3e Provinciale A - coach: Jiri Nossent.
Spelers: Tom Goethals, Bruno Cobbaut, Jiri Nossent, Tom Dirckx, Dimmy Parms, Mick Van Den Wijngaert, Maarten Vercruysse, Robin Luyten, Joris Persy.
Heenronde: 12e met 19 p.; drie gewonnen en 10 verloren.
Eindstand:   11e op 14 met 46p. 10x gewonnen, 16x verloren.
1e is Bot Schilde (72p.), laatste Okido (36p.), voorlaatste Telstar (44p.)
Dames 1:  2e Landelijke A – coach: Paul De Belser, assistent-coach: Hilde Rottiers.
Out: Evelien Nys, Taïs Vleminckx (2e ploeg). In: Zenzi Coosemans (terug van Katelijne).
Kern: Anneleen Teck, Zenzi Coosemans, Sara Rottenbourg, Shelby Baetens, Katrien Thielemans, Tirsa Vleminckx, Valérie Geluykens, Cindy Couwels, Yentl Dewachter, Kelly Van Meerbeeck.
Heenronde: 13e en voorlaatste, 2 gewonnen en 11 verloren. Blijkbaar is de hoofdzakelijk West-Vlaamse reeks van dit seizoen veel sterker dan de Limburgse van vorig seizoen.
Eindstand: 13e en voorlaatste (degradatie naar 1e provinciale) met 38 p. 6x Gewonnen, 20x verloren.
Kampioen is Meetjesland Kaprijke (70p.), laatste Leynimmo Ceramico (34p.)
Dames 2:  2e Provinciale A – coach: Hilde Rottiers.
Normaal zouden ze in 3e Provinciale spelen, maar ze mochten van de VBL een reeks hoger gaan!
Speelsters: Ellen Faes, Mieke Dif, Julie Peeters, Gitte Van Hoof, Rabia Gazal, Nina Van der Auwera, Taïs Vleminckx, Inge Huysmans.
Ze doen het zeer goed in de heenronde: 2e met 25 punten, de eerste: Antigoon heeft 26 punten maar één wedstrijd meer gespeeld.
Eindstand: kampioen met 50 punten: 16x gewonnen, tweemaal verloren.
Probleem: volgend seizoen zijn er dus twee damesploegen van Pitzemburg in 1e Provinciale,
wat reglementair niet mag. Hoe we dit oplossen, zien we volgend seizoen wel.
Veteranen: coach: Alain Noëz.
Kern: Filip Peeters, Eric Wybouw, Karin Holsters, Alain Noëz, Bea Corbeels, Kurt Mollekens,
Karl Vander Planken, Marc Holemans, Hugo Holemans, Dirk Van Steenwinkel, Eddy Goovaerts,
Tom Claerhout, Stefan den Hartog, Kenneth Marchant, Guido Volkaerts.
Voorlopig geen rangschikking voor deze vrij chaotische reeks. Zij spelen en trainen de vrijdagavond. Er wordt gewonnen (zelfs eenmaal met century-score) en verloren, maar vooral veel plezier gemaakt. En dat is uiteindelijk de bedoeling.
Het is nog niet gedaan: op vrijdag 25 april: “Fiesta Tropical” georganiseerd door de damesafdeling.
Zaterdag 26 en zondag 27 april: jeugdtornooi; donderdag 1 mei de klassieke finales van de Beker van Antwerpen.
Hierin laat onze club zich positief opmerken, niet alleen door de perfecte organisatie van het tornooi, ook door de resultaten. Weliswaar verliezen de miniemen jongens van Nieuw Brabo met 64-86, maar de meisjes benjamins winnen de felbegeerde trofee met een 46-34 overwinning tegen Willebroek. Zij zijn ook al provinciaal kampioen. De kadetten jongens willen niet onderdoen: ze behalen een verdiende overwinning tegen Schoten met 73-55.  De benjamins 2: provinciaal kampioen. De pupillen zijn reekskampioen bij de miniemen en winnen de Beker van Vlaanderen bij de pupillen. Miniemen 2: winnaar van de Provinciale B-reeks.
Op zondag 11 mei winnen onze pupillen 1 van coach Troniseck het internationaal tornooi van
Esch (GH Luxemburg). In de finale verslaan ze Estudio Madrid. Een dikke proficiat aan onze coaches, begeleiders, supporters en alle medewerkers!
Op woensdag 21 mei wordt onze eerste ploeg officieel ontvangen op het stadhuis.
Zondag 25 mei: seizoenafsluiter met een BBQ met een record aantal deelnemers: 390!!
Alhoewel afgesloten … op vrijdag 13 juni richt “Pitzemburg leeft” de jaarlijkse “Grote Pitzemburg
Quiz” in. In juni zijn er dan ook nog de “Euro-vrijdagen” en vanaf augustus beginnen opnieuw de trainingen; de “die hards” hebben slechts één maand te tijd om van Pitzemburg Basket af te kicken!
Op woensdag 18 juni overlijdt op 81-jarige leeftijd Mariette Cautaert, echtgenote van Jos Wittocx, en moeder van bestuurslid Fons Wittocx. Zij was gedurende tientallen jaren een trouwe en actieve supporter van onze club.
2008-2009:   2e Nationale.
Trainer-coach: Danny Wouters; assistent-coach: Raymond Van Eeckhout.
Voorzitter: Luc Verborgt, kine: Koen David, manager: Willy De Jonghe.
Verlaten de club: Yannick De Decker en Daan Mampaey (beiden naar Ekeren), Boud Verborgt (Scherpenheuvel), en Stuart Van Winghe.
Aanwinsten noteerden we reeds eind vorig seizoen: Dave Van den Brande (terug van Boom-guard-1.89m), Maarten Van Gelder (Leuven-forward-1.94m), Lennert Swaeb (Koekelare-center 2.01m).
Kern 1e ploeg: Niels Maris, Bart Van Breedam, Dieter Billet, Rory Claes, Sven Veldeman,
Sven Pottiez, Yannick Corthals, Dave Van den Brande, Lennert Swaeb, Maarten Van Gelder.
Er zijn enkele “gewestelijke derby’s” in het verschiet: Sint-Jan, Boom en Kangoeroes, waar onze oud-speler en oud-coach Paul Vervaeck het nu voor ‘t zeggen heeft op de bank.. Ook Bree speelt mee: zij krijgen geen licentie voor 1e afdeling!
Het chalet heropent op vrijdag 1 augustus, van vrijdag 1/8 tot zondag 3/8 gaan onze jongens net als verleden seizoen op stageweekend naar het Blosodomein in Oordegem.
Dinsdag 5/8: eerste training in de Sporthal Winketlaai, oefenwedstrijden: woensdag 06/08 Baasrode-Pitz.: 51-85, zondag 10/08 Pitz.-De Pinte 65-58, zondag 17/08 Pitz.-Gembo 60-68, woensdag 20/08 Scherpenheuvel-Pitz.: 84-99, zondag 24/08 Geel-Pitz.: 56-80. Zaterdag 30/08 persvoorstelling van de 1e ploeg en entourage, receptie en dan Pitz.-Hasselt: 94-74(zonder Billet-gekwetst), zaterdag 06/09 Beker van België-Neufchâteau (+5)-Pitz. (zonder Billet): 68-65.
Op 30 september geeft Luc Verborgt zijn ontslag als voorzitter. Willy De Jonghe wil er dat mandaat ook nog bijnemen en na de bestuursvergadering van 14 oktober is hij de nieuwe voorzitter. Een terechte keuze.
In januari start Pitzemburg met een speciaal project: een G-basketploeg.
Kinderen en jongeren tussen 8 en 16 jaar met een verstandelijke handicap (type 1 en 2 BuO)
kunnen komen basketten. Initiatiefneemster is Inge Huysmans, die we hiermee hartelijk feliciteren.
Heenronde 1e ploeg: een enigszins onverhoopt resultaat: 6e met 27 punten, zevenmaal gewonnen, zesmaal verloren en er zat nog meer in. Maar iedereen (of toch bijna iedereen) is tevreden.
Officieel hebben we thuis nog niet verloren. Inderdaad, de verloren thuiswedstrijd tegen Bree winnen we voor de groene tafel omdat onze tegenstrevers een speler zonder licentie opstellen en de verloren thuiswedstrijd tegen Wevelgem telt niet mee, want deze ploeg wordt door de rechtbank bankroet verklaard en uit competitie genomen eind november.
In februari traint Derek Wright af en toe mee, een 22-jarige Amerikaanse point-guard.
Hij kwam voor een try-out naar Pepinster, maar werd niet weerhouden. Hij is niet van de grootsten, maar kan alleszins basketten. Hij wou graag bij ons komen, maar zonder profcontract kan dat niet.
In “Het Laatste Nieuws” van woensdag 18 maart verschijnen twee artikeltjes: - Billet is aan zijn laatste wedstrijden met Pitzemburg bezig.Wegens werk- en privéreden en
zet hij volgend seizoen een stap terug. Hij zal daarna nog verschillende seizoenen basketten: 1 jaar Scherpenheuvel verschillende seizoenen Willebroek en Vriendenhof C.
- Kevin Roelandts (Kangoeroes) volgend seizoen naar Pitzemburg, evenals Hannes Reichardt (vleugelspeler van Willebroek).
Op zaterdag 21/03 zag ik onze oud-speler John Eeckeleers (alias Jonh Reels) op Nederland 2
de wedstrijd ”Una Voce Particulare” winnen. Zie seizoen 82/83.
- Gelezen in “Het Laatste Nieuws” van 25 maart: Vast staat dat Van Breedam, Billet en Corthals de ploeg verlaten. In hetzelfde dagblad op vrijdag 27/03: Claes naar Ekeren, Corthals en Maris
naar Sint-Niklaas. Een hele leegloop, maar volgens voorzitter De Jonghe is er nog versterking op komst. En daar twijfelen we niet aan.
- We hebben een center: midden april sluit Real Kitieu aan, een Kameroener van 2m04 en een echte Afrikaanse Prins schijnt het. Hij trainde met ons reeds mee in het seizoen 2006-2007 maar verkoos toen Colfontaine. Hij speelde voor Boom, Colfontaine, Wevelgem en Essor Charleroi.
Op de valreep komen er ons nog twee centers vervoegen: Sherwin Demei, een Nederlander van 2m02, geboren op Curaçao. Hij speelde verleden seizoen bij Tureka, voordien in Nederland bij Bergen-op-Zoom. Ook verwelkomen we Yves De Preter, 2m05, product van de Oostendse basketschool, maar hij zal wegens kwetsuur wel even meetrainen maar nooit voor ons een officiële  wedstrijd spelen, zie 2009-2010.
- Er staan nog enkele bijzondere activiteiten op het programma: Beker van Antwerpen op
zaterdag 23 mei, dames-BBQ op zondag 24 mei en de Pitzemburgquiz op zaterdag 13 juni.
60 jaar Pitzemburg zal ook niet onopgemerkt voorbij gaan en ondertussen wordt er duchtig voortgewerkt aan de verbouwing van de VIP-ruimte.
Met een 55-89 overwinning op Charleroi (zondag 05/04/09) en het verlies van Falco zijn we zeker van de play-offs en vermijden we de play-downs. Eerste wordt Bree, 23 gewonnen, drie verloren, 71 punten. 2e is Sint-Jan met 64 p., laatste Nivelles met 34 p. Wij eindigen 8e met 11 gewonnen en 15 verloren wedstrijden, dus 48 punten. Evenveel als Charleroi, maar daar we tegen deze ploeg 2x wonnen staan we uiteraard positief.
Eén  wedstrijd wonnen we wel voor de groene tafel: in de eerste wedstrijd stelde Bree een niet-gerechtigd speler op. Al bij al was ons eerste seizoen in 2e afdeling een leerschool, maar toch een succes. We hadden vooraf willen tekenen voor een 8e plaats en de play-offs. En er zat meer in, mits een beetje maturiteit hadden we zeker drie wedstrijden meer kunnen winnen, ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de match op verplaatsing bij Carnières en Boom en thuis tegen Waregem. Maar dat is verleden tijd. Het is spijtig dat sommige spelers ons zullen verlaten, maar met de aangekondigde aanwinsten zullen we het hopelijk volgend jaar niet slechter doen.
Op woensdag 8 april beleven we een verrassing van formaat: 98-89 winst tegen Bree in de play-offs, en dat zonder Billet (rugkwetsuur) en Maris (spierscheur)!  Swaeb 29, Van Gelder 26 en Veldeman 24 punten. Een van de beste wedstrijden van onze club in jaren! De terugwedstrijd in Bree wordt verloren (zat. 11/04) met 90-68 en de play-offs zijn voorbij, wat enigszins te verwachten was. We houden er toch een geweldige thuisoverwinning aan over.
Raymond Van Eeckhout, onze assistent-coach, houdt het ganse seizoen nauwgezet de verrichtingen van onze spelers bij en komt tot de volgende cijfers. DE PLOEG: afwerking tweepunters: 53%, driepunters: 29%, vrijworpen: 60%, defensieve rebounds: gemiddeld 27, off.reb.: gem. 9, blocks: gem. 2,5, assists: gem. 9, intercepties: gem. 9, balverliezen: gem. 13.
INDIVIDUEEL: (Swaeb heeft twee wedstrijden minder gespeeld) beste 2p.-scorer: Van Gelder 60%, 3p.sc.: Veldeman 34%, vrijworpen: Van Gelder 76%,  topscorer: Swaeb-gemiddeld 16p.,
beste defensieve rebounder: Van Gelder 124 stuks, beste offens.reb.: Swaeb: 70, blocks: Swaeb: 23, beste assistgever: Van Gelder: 74, steals: Van den Brande: 43, meest balverlies: Swaeb: 68, meeste double double: Swaeb 5.
Rekening houdend met alle parameters is de MVP seizoen 2008-2009: Lennert Swaeb met 494 punten.  
De jeugd doet ook mee aan een groot internationaal jeugdtornooi in Wenen, de eerste week van de paasvakantie (06-11/04). De pupillen winnen, de benjamins verliezen de finale en de kadetten spelen kwartfinale. Prachtige resultaten. Een dikke proficiat aan spelers, Staf Poels, coaches, begeleiders en supporters.
Drie jeugdploegen winnen de Beker van Antwerpen: benjamins meisjes, benjamins jongens en pupillen jongens. De pupillen jongens met als coach Chris Troniseck leggen een merkwaardig parcours af: zij worden provinciaal kampioen, winnen de Beker van Vlaanderen en die van Antwerpen en, zoals eerder vermeld, winnen zij als eerste Belgische ploeg in hun reeks het Internationaal Tornooi in Wenen. Dat op zich is al fantastisch maar … zij boeken al deze resultaten zonder ook maar één verliesmatch!!
De BBQ op zondag 24 mei wordt een groot succes: veel deelnemers, ambiance, lekker eten en drinken en prachtig weer. In de  zaal worden de jeugdkampioenen gevierd.
Woensdagavond 27 mei: inhuldiging van het nieuwe en vernieuwde VIP-lokaal in aanwezigheid van enkele vooraanstaanden onder wie Koen Anciaux, schepen van Sport. We mogen stellen dat hij figuurlijk zijn schouders onder dit project gezet heeft. Prijskaartje: 210.000 euro. Alleen ontbreken er WC’s, maar deze komen er misschien nog wel. Alleszins toch: “Dank u stad Mechelen”.
Zaterdag 13 juni, laatste activiteit van het seizoen: de jaarlijkse Pitzemburgquiz (Pitzemburg leeft).
Zoals elk jaar wordt dit een groot succes onder de kundige leiding en organisatie van Jos Nys.
Tijdens de algemene vergadering van de raad van bestuur op 16 juni verwelkomen we drie nieuwe bestuursleden: Alain Croon, Jan De Mulder en Philippe Borremans.
Zoals verleden jaar is de Sporthal nog elke vrijdagavond in juni open: de euro-vrijdagen.
Pitzemburg B:  1e Provinciale – Coach Paul Van Reeth (terug van weggeweest).
Spelers: Maarten Heremans, Dave Verreth, Rory Claes, Nils Roggemans, Iwan Tomlow,
Wim Rynders, Jason Mommaerts (zoon van Yvette Geeraerts, zij speelde in de damesploeg van ’73 tot ’82) , Koen Seberechts, Stijn Buelens, Stephan Tomlow, Arne Marinus, Miguel Gonzalez.
Indien nodig: geregeld aangevuld met jeugdspelers. Dat geldt ook voor Pitz.C, Dames 1 en 2.
Heenronde: aan de leiding samen met Berkenhof en Olicsa A., elk met 33 punten.
10x gewonnen, 3x verloren. Het beloofd nog spannend te worden.
Eindstand: 2e, 20x gewonnen, zesmaal verloren, 66 punten.
Kampioen zijn onze sympathieke buren Berkenhof met 72p., slechts drie verliesmatchen en zij winnen tweemaal het Mechels derby.
Dan zijn er nog de play-offs om alsnog te promoveren. Op woensdag 22/04 winnen we met 65-95 op SobabeeA en op zaterdag 25/04 winnen we thuis tegen datzelfde Sobabee met 91-47.
Nu gaat het tegen Guco Lier dat na drie wedstrijden te sterk blijkt voor Olicsa.
Vrijdag 01/05 Guco Lier-PitzB.: 81-64, zondag 03/05 Pitz.B.-Guco 64-70. We zijn dus geen bijkomende promotiekandidaat voor 2e landelijke. Misschien maar goed ook, want na de wedstrijd
hoorde ik enkele supporters mijn eigen oordeel beamen: wat zouden we volgend seizoen met deze ploeg gaan doen in 2e landelijke en dan nog zonder Rory Claes? 2009-2010: schone leien en nieuwe griffels.
Pitzemburg C:  3e Provinciale B – coach: Jiri Nossent.
Spelers: Nicolas Van Hoeij, Tom Goethals, Robin Luyten, Nicolas Antonio, Tom Dirckx,
Joeri Borremans, Mick Vandenwijngaert, Bavo Anciaux, Mathias Marivoet, Jellis Leemans,
Toon Anciaux, Jeroen Den Herder, Ben Holemans, Jiri Nossent.
Heenronde: 8e met 27 punten, zevenmaal gewonnen, zesmaal verloren.
Eindstand: we blijven 8e met 14x gewonnen en 12x verloren en 54 punten.
Dames 1:  1e Provinciale – coach: Theo Mertens.
Speelsters: Tirsa Vleminckx, Yentl Dewachter, Katrien Thielemans, Kelly Van Meerbeeck,
Valérie Geluykens, Cindy Couwels, Shelby Baetens, Anneleen Teck, Sara Rottenbourg.
Zenzi Coosemans mag van de dokter niet meer basketten wegens een ernstige schouderkwetsuur.
Heenronde: aan de leiding met 35 punten, slechts twee wedstrijden verloren.
Eindstand: onbedreigd kampioen: 23x gewonnen en driemaal verloren, 72 punten.
Opnieuw naar 2e landelijke!!
Dames 2:   2e Provinciale – coach: Hilde Rottiers.
Ze waren verleden seizoen kampioen en mochten naar 1e Prov., maar bleven in 2e omdat twee damesploegen van Pitzemburg niet in dezelfde reeks mogen spelen.
Speelsters: Caroline Devynck, Isabeau Van Houdt, Tais Vleminckx, Nina Van der Auwera,
Julie Peeters, Gitte Van Hoof, Mieke Dif, Anke Pelgrims, Sara Rottenbourg, Inez Bleyenberg,
Katrien Hambrouck.
Heenronde: 6e met 34 punten, 10x gewonnen, viermaal verloren.
Eindstand: 4e met 76 punten, 23x gewonnen, zevenmaal verloren.
Veteranen:  coach: Alain Noëz.
Kern: Stefan den Hartog, Eddy Goovaerts, Hugo Holemans, Karin Holsters, Kenny Marchant,
Kurt Mollekens, Alain Noëz, Filip Peeters, Dirk Van Steenwinkel, Karl Vander Planken, Guido
Volkaerts, Eric Wybouw, Maarten Seghers, Daniël Spinnael, Bitau Kongolo, Dimmy Parms,
Ronny Claes, Xavier De Reymaeker, Bruno Cobbaut.
Resultaten en stand onbekend. Aan plezier echter geen gebrek, en dat is uiteindelijk de bedoeling.
2009-2010:  2e Nationale.
Trainer-coach: Danny Wouters, assistent-coach: Raymond Van Eeckhout.
Kiné: Koen David,  manager en voorzitter: Willy De Jonghe.
Het seizoen staat in het teken van Pitz 60, een comité dat de lijnen zal uitzetten om het 60-jarig bestaan van onze club te vieren en er ruchtbaarheid aan te geven.
Verlaten de club: Dieter Billet (Aarschot), Bart Van Breedam (Willebroek), Rory Claes (Ekeren),
Yannick Corthals en Niels Maris (Sint-Niklaas).
Komen naar Pitzemburg : Kevin Roelandts (Kangoeroes), Hannes Reichardt (Willebroek),
Yves De Preter (Westmalle)), Sherwin Demei (Turuka ‘90) en Real Kitieu (Charleroi).
Kern 1e ploeg: Kevin Roelandts, Lennert Swaeb, Hannes Reichardt, Yves De Preter, Maarten
Van Gelder, Dave Van den Brande, Sven Veldeman, Sven Pottiez, Sherwin Demei, Real Kitieu,
Jamie Geens.
Onze toekomstige tegenstrevers: Hasselt, Waregem, Zolder, Sint-Jan, Zwevezele, Nivelles, Vaillante Jupille, Fleurus, Excelsior Brussel, Essor Charleroi, Carnières, Bree, Kangoeroes-Boom.
Pitzemburg begint de competitie op zondag 13 september met een thuiswedstrijd tegen Zwevezele.
De Beker van België wordt nu gespeeld volgens een poulesysteem. Wij zitten in een reeks met Willebroek en Wevelgem. De wedstrijden van de eerste poule (heen- en terugmatchen) moeten gespeeld worden tussen 2 augustus en 16 september.
Vrijdag 31/07, 01 en 2/08: stage in het Blosodomein van Oordegem.
Dinsdag 4 augustus: eerste officiële training in de Sporthal.
Vanaf de derde week van augustus traint ook Yves Dupont mee (34j.-2m11), enkel en alleen om zijn conditie te onderhouden, want hij kreeg geen contractverlenging bij Antwerp Giants (1e Nat.).
Idem voor Lee Wouters. Ik vraag me echter af, samen met enkele andere Pitzemburgers, of het wel evident is: spelers laten meetrainen die een paar weken later in onze reeks bij de concurrentie gaan spelen.
Oefenwedstrijden: woensdag 05/08 Antwerp Giants2 (3e Nat)-Pitz.: 86-94; zondag 09/08 Pitz.- Condors Sint-Niklaas-(3e Nat.- met Corthals en Maris): 74-58; zondag 16/08 Pitz.-Excelsior Brussel (2e Nat.) 82-64; donderdag 03/09 Ekeren (met Rory Claes)-Pitz;: 67-71.
Beker van België: woensdag 12/08 Pitz.-TMCI Wevelgem (3e Nat.): 84-63; zaterdag 22/08
Pitz.-Willebroek (3e Nat.): 106-54; donderdag 27/08 Willebroek-Pitz.: 73-100; zondag 30/08
TMCI Wevelgem-Pitz.: 71-87; woensdag 24/09 Pitz.-Carnières: 73-62; dinsdag 20/10 1/8 finale:
Pitz.(+5)-Luik(1e Nat.): 64-99. En hier eindigt dan (zoals verwacht) onze bekercampagne.
Zaterdag 5 september organiseert de club een happening  ter gelegenheid van 60 jaar Pitzemburg Basket. Het begint met een wedstrijd van een noodploeg van Pitzemburg B (met verschillende juniors) tegen Berkenhof (zonder Verhavert). Twee seconden voor het einde zet Berkenhof een vrijworp om en wint met 66-67. Een goede wedstrijd van onze youngsters.
Na een toespraak van dhr. Koen Umans, secretaris-generaal van de Vlaamse Basketballiga, is er een uitgebreide voorstelling van alle jeugdploegen. Dan volgt de presentatie van het fanionteam
door dhr. Willy De Jonghe, onze voorzitter en sportief manager: eerst de technische staf en dan de spelers. Zeer origineel en onuitgegeven: elke speler betreedt het terrein aan de arm van een jonge schoonheid (van een modellenbureau) die een T-shirt of blouse draagt met hetzelfde rugnummer als de betrokken speler.
Om 20.15u is het tijd voor sport: de galawedstrijd Jako Pitzemburg-Leuven Bears (1e Nat.)
Onze jongens doen het schitterend. Aan de rust leiden ze zowaar met acht punten: 43-35.
Na het derde quarter is het 59-60. Maar dan is de veer gebroken. Onze helden zijn vermoeid en Leuven begint zijn lengte onder het bord goed uit te spelen. Uiteindelijk wint Leuven nog met
72-91. Deze score is eigenlijk geen weergave van de wedstrijd, maar dat is sport: de prijzen worden dikwijls op ‘t laatste uitgedeeld.
Iedereen is er nu wel van overtuigd dat we een goede ploeg hebben: we hebben ons duchtig versterkt. Hopelijk gaan we een succesvolle competitie tegemoet, maar de concurrentie is zwaar: elke ploeg heeft zich versterkt.
Tussen de quarters en tijdens de rust worden we vergast op een knap optreden van “The Romskippers”, een Mechelse “rope-skippers”-club met internationale bekendheid.
En in de VIP-room kunnen de genodigden en spelers zich te goed doen aan overvloedig eten en drinken.
Uiteraard zijn er ook enkele prominenten van de partij: burgemeester Somers, Koen Anciaux, Caroline Gennez, Karel Geys en Louis Tobback (als supporter van Leuven uiteraard).
Voorwaar een zeer geslaagde avond. De voorstelling van de damesploegen en heren B en C volgt later.
Zondag 20/09 werd er gespeeld op de fandag van Leuven Bears (1e Nat.). Ondanks het feit dat Swaeb, Veldeman en Pottiez uit voorzorg met lichte kwetsuren niet spelen, verliezen we eervol  met 76-65.
Op 4 oktober overlijdt op 61-jarige leeftijd Janine Janssens (de echtgenote van Yvo Van Hoeck).
Vanaf het seizoen 1965-1966 was zij gedurende twaalf jaar (tot en met ’76-’77) een onmisbare en spelbepalende basisspeelster in ons damesteam.
Zaterdag 24 oktober: Pitzemburg B-Lyra: 2’12” voor het einde bij een 84-62 stand, zware val van Miguel Gonzalez. Omstanders vrezen een gebroken nek. Hij wordt met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis, maar mag zondag al naar huis. De wedstrijd wordt afgefloten en de score wordt behouden als eindstand.
Zondag 25 oktober: ganse dag rolstoelbasket in de Sporthal. De wedstrijd van de 1e ploeg begint om 17.30u. Voor de wedstrijd worden beide damesteams aan het publiek voorgesteld.
Zaterdag 31 oktober en zondag 1 november: jaarlijks mosselfestijn in het Atheneum.
Op 18 november overlijdt op 89-jarige leeftijd Jenny Christiaens, weduwe van Charles Eeckeleers.
Moeder van John (V) en grootmoeder van Geert.
Eind november, op training, breekt Sven Pottiez een beentje in de rechtervoet. Het herstel en de revalidatie zal een hele tijd in beslag nemen.
Midden december: jaarlijkse deelname aan de Kerstmarkt.
Met een wedstrijd minder (Vaillante Jupille-Pitz. werd uitgesteld wegens te barre weersomstandigheden), hebben we het al bij al tamelijk goed gedaan. In een reeks waar iedereen tegen iedereen kan winnen staan we na de heenronde vijfde op 14 met 26 punten: zeven keer gewonnen, 5 maal verloren. Eerste staat Fleurus met 35 punten (slechts twee verliesmatchen),
laatste is Vaillante Jupille met 16 punten, zij wonnen slechts tweemaal.
Yves De Preter heeft nooit meegespeeld. Verleden seizoen speelde hij bij Westmalle. Daar kwetste hij zich aan de knie. Gevolg: operatie aan kruisbanden en kraakbeen. Hij kwam zich bij ons aanbieden en er werd met hem zelfs individueel getraind in juli en augustus en alles scheen goed te gaan. Maar eind augustus kwetste hij zich  opnieuw aan de knie. Na de nodige rust en kine hervatte hij de trainingen, maar het ging helemaal niet meer. Hij besloot definitief te stoppen met basketten. Zeer spijtig voor een jonge kerel van 22 jaar en 2,06m.
Op vrijdag 15 januari is er een “Winterhappening”, ingericht door de veteranen. Er is lekker eten, veel drank en veel ambiance. De winst is voor de jeugdwerking.
Op zondag 17 januari, tijdens de wedstrijd tegen Sint-Jan wordt Maarten Van Gelder door de tegenstrever zwaar aangepakt. Hij wordt met een zeer pijnlijke rechterknie naar de kleedkamer gedragen. En het is ernstig: de voorste kruisbanden en ligamenten zijn gescheurd. Een operatie volgt en  hij is out voor de rest van het seizoen.
De terugronde is een echte catastrofe. Er wordt geen enkele thuiswedstrijd gewonnen!! Op verplaatsing zegevieren we tweemaal: tegen Charleroi en  Jupille.
We laten ons opmerken door balverlies, slecht omzetten van vrijworpen en een slecht shotpercentage. Het toppunt daarvan gebeurt thuis tegen Jupille: 2 op 28 driepunters!
Tijdens de thuiswedstrijd tegen Sint-Jan staan we een goede 2 minuten voor affluiten nog 12 punten voor. En slagen erin nog met 2 punten te verliezen! En dat met zo’n geroutineerde ploeg. Ik (en ik niet alleen) ben nog nooit zo ontgoocheld geweest na een basketbalwedstrijd, en ik heb er al veel gezien, geloof me. De kwetsuren van Pottiez (eind november-januari), Swaeb, Veldeman en Pottiez (allen einde seizoen) en Van Gelder (begin januari-einde seizoen) kunnen slechts gedeeltelijk dienen als excuus.
En over de coaching is ook lang niet iedereen tevreden.
Finaal eindigen we 10e met 44 punten, 10 keer gewonnen, 14 keer verloren. Kampioen is Fleurus
Met 58 punten, tweede is Kangoeroes-Boom (KABO) met 56 punten. Laatste met 0 punten is Bree.
Eind maart gaven zij er de brui aan en een algemeen forfait werd uitgesproken. Voorlaatste is Jupille met 32 punten.
Ondertussen vernemen we in de maand maart al in de pers hoe de ploeg er volgend seizoen zal uit zien. Verlaten ons: Van den Brande, Reichardt, Roelandts, Kitieu, Swaeb en Demei.
Vervangers: Lee Wouters (1m81), Pieter Van Rillaer (1m98) en Witse Van Schil (1m88), alle drie van Sint-Jan. Verder Yves Dupont (2m11-Bree), Ward Leten (2m07-Kabo) en onze oude bekende Mitchell Gorremans (1m86-Nijvel). Een bladzijde wordt omgeslagen, laten we hopen dat volgend seizoen ons wat meer sportieve vreugde verschaft.
Alleszins wens ik toch het beste aan diegenen die andere oorden opzoeken. Dat zij bij hun nieuwe club succes boeken en meer basketgenot mogen smaken.
Ook wil ik eens (en voor altijd) de entourage van de eerste ploeg bedanken, mensen die onbaatzuchtig werken en nooit de publiciteit halen. Mensen (m/v) met verschillende functies: wedstrijdtafel, muziek, ploegvoorstelling, scouting, werken in de VIP-room, scheidsrechters en officiëlen ontvangen, waterdragers, webmaster, kaartjesknipper, kassa, de mensen in het cafetaria die ons voorzien van drank en eten en niet te vergeten de sympathieke Hetty die met de glimlach de vloer dweilt als er weer eens een speler gevallen is. Vergeet ik iemand, laat het mij weten, dat wordt onmiddellijk rechtgezet.
Onze assistent-coach, Raymond Van Eeckhout bezorgde me interessante statistieken.
Een samenvatting van de bijzonderste:
1/ per ploeg: tweepunters: 52%, driepunters: 37%, vrijworpen: 64%. Defensieve rebounds: gemiddeld 24, offensieve gemiddeld 11. Gescoord: gemiddeld 76 punten, laten scoren: 79.
Driemaal kregen we 100 p. tegen: Nijvel, Waregem en Kabo, driemaal scoorden we 99 punten:
Zwevezele, Jupille en Charleroi.
2/ individueel: Beste tweepuntscoorders: Swaeb en Kitieu: 61%. Beste driepuntshotter: Reichardt
36%. Beste vrijworpnemer: Roelandts: 77%. Topscorer is Swaeb met 360 p., gemiddeld 18.
Beste defensieve en offensieve rebounder is Real, hij zorgde ook voor 52 blocks!
Beste assistgever: Roelantds, 46 in totaal.
Rekening houdend met alle parameters is de MVP seizoen 2009-2010: Real Kitieu met 496 p.,
gevolgd door Swaeb met 411p. en Roelandts met 355p.
Het was als een donderslag bij heldere hemel toen we het overlijden van Junior Martin vernamen.
De 39-jarige Junior (°24/08/1970) besliste op zaterdag 24 april om zelf uit het leven te stappen.
Hij was vele jaren, tot en met seizoen 2006-2007 een van de betere basisspelers van onze ploeg.
Vele malen voerde hij Pitzemburg naar de overwinning, soms met de meest onwaarschijnlijke memorabele driepunters. Waar we nu staan hebben we voor een groot deel aan hem te danken.
Pitzemburg B:  1e Provinciale - Coach: Paul Van Reeth.
Spelers: Miguel Gonzalez, Dave Verreth, Iwan Tomlow, Stijn Buelens, Maarten Heremans, Wim Rynders, Geert Bauwens, Koen Seberechts, Nils Roggemans, Arne Marinus, Tom Vanloo.
Deze ploeg doet op de laatste speeldag van de heenronde een goede zaak. Na hun onverwacht verlies op Gembo gaan ze winnen bij titelkandidaat Ekeren en staan ze opnieuw aan de leiding met 37 punten, 12 maal gewonnen, één maal verloren. Tweede is dus Ekeren, eveneens met 37 punten. De terugronde belooft spannend te worden.
De terugronde is ook spannend. Pitzemburg  en Ekeren blijven steeds samen met evenveel punten.
De voorlaatste wedstrijd echter verliest onze club op Mercurius, na de ganse wedstrijd te hebben voorgestaan. Nu moet Pitzemburg thuis tegen Ekeren winnen om alsnog kampioen te worden. Geen eenvoudige opdracht, zeker nu ook Seberechts gekwetst is (evenals Marinus).
Zaterdag 17 april is het dan zover. Er zijn van beide ploegen heel wat supporters in de Sporthal en we zien een sportieve en spannende wedstrijd. Na de rust (32-32) slaan onze jongens in het derde kwart een kloof en Ekeren kan die niet meer goed maken. Eindstand: 77-66 en op naar 2e landelijke! Berkenhof kan na heel wat rekenwerk in tweede landelijke blijven en als we in dezelfde reeks ingedeeld worden is er volgend seizoen opnieuw een stadsderby!
Coach Van Reeth wil eindigen in schoonheid en gaat andere oorden opzoeken. Hij zal vervangen worden door Sven Holt.
Pitzemburg C:  3e Provinciale B – Coach: Chris Troniseck.
Spelers: Davy Geens, Jorn Leemans, Jellis Leemans, Nicolas Antonio, Uwe Hertsen, Simon Peeters,Koen Luyten, Koen Goovaerts, Greg Hemeleers, Jasper Van Asch.
De C -jongens doen het iets minder goed. na 14 wedstrijden staan ze negende met 24 punten; vijfmaal gewonnen en negen maal verloren. Coach Chris heeft nog werk.
Finaal: 11e plaats met 50 punten, 12x gewonnen en 14x verloren. Opmerkelijk: de zevende  in de eindstand heeft eveneens 50 punten-de onderlinge confrontaties maken het verschil.
Kampioen is Bornem B met 70 punten. Volgens de laatste berichten zou er volgend seizoen bij de C een nieuwe coach komen: Serge Vankerckhoven (heden jeugdcoach).
Veteranen:  Coach: Alain Noëz.
Kern: Filip Peeters, Eric Wybouw, Karin Holsters, Alain Noëz, Kurt Mollekens, Karl Van der Planken, Hugo Holemans, Dirk Van Steenwinkel, Eddy Goovaerts, Stefan den Hartog, Marchant Kenny, Claes Ronny, De Reymaeker Xavier, Kongolo Bitau, Parms Dimmy, Seghers Maarten, Spinnael Daniël, Tabchich Morad, Volkaerts Guido.
Een vriendenploeg die de vrijdagavond de Sporthal onveilig maakt. Zij weten wat feesten is, spelen soms al eens een basketbalwedstrijd, maar ambiance is altijd verzekerd. Houden zo!
Dames 1:  2e Landelijke A – Coach: Abel Bouziani.
Speelsters: Audry Goovaert, Anneleen Andries, Katrien Van Leugenhaege, Sara Rottenbourg,
Shelby Baetens, Kim Delbaen, Tirsa Vleminck, Valérie Geluykens, Shana Beterams, Cindy Couwels, Yentl Dewachter, Kelly Van Meerbeeck, Jen Van Houplines, Joke Van Nuffel en
Eveline (Evy) Troch.
Deze dames doen het ditmaal goed in 2e landelijke. Ze staan na de heenronde vijfde op 14 met acht gewonnen en vijf verloren wedstrijden. Eerste staat Hasselt met 34punten, laatste is Noorderwijk met 15 punten.
Uiteindelijk behaalt deze ploeg een verdienstelijke 6e plaats (op 14) met 56 punten, 15x gewonnen,
11x verloren. Eerste is Zonhoven met 67 punten. Er komt volgend seizoen ook een nieuwe coach: Raf Vervoort.
Dames 2:  2e Provinciale B – Coach: Hugo Holemans.
Speelsters: Katrien Hambrouck, Isabeau Van Houdt, Taïs Vleminckx,  Nina Van der Auwera,Caroline Devynck, Julie Peeters, Inez Bleyenbergh, Hanne Feskens, Ann Maes, Evelien Bartels, Nanouck Bajoit, Jana Van der Veken, Layla Aerts, Lise Feskens, Hannelore De Cramer, Cindy Schröder, Katinka Van Crombrugge, Shauni Verspecht.
In deze reeks is het klassement van de heenronde wat chaotisch. Sommige ploegen speelden 13 wedstrijden, anderen 14, 15 en zelfs 16 wedstrijden! Onze meisjes staan met 14 wedstrijden op een verdienstelijke vierde plaats. 12 maal gewonnen, tweemaal verloren betekent 38 punten.
Zij sluiten het seizoen af op een prachtige tweede plaats met 76 punten; 24x gewonnen en slechts 4 verliesmatchen. Een welgemeend proficiat, ook voor coach Holemans die ook volgend seizoen aan het roer blijft. Brasschaat is kampioen met 82 punten.
Zondag 25 april speelden de dames 2 een testwedstrijd tegen Campina Dessel-Retie met als inzet een eventuele overgang naar 1e provinciale. Zij wonnen die wedstrijd glansrijk en de kans op promotie bestaat. Naar het schijnt gaan er een aantal clubs in tweede landelijke en eerste provinciale stoppen of fusioneren. Maandag 25/4 al vertelde coach Holemans me dat de promovering een feit is.
Er staan nog wat activiteiten op het programma: veel jeugdwedstrijden, de finales van de Beker van Antwerpen op donderdag 13 mei (OLH Hemelvaart), de jaarlijkse Barbecue op zondag
16 mei, met een optreden van de coverband “Grey and Green” en de jaarlijkse quiz, dit jaar op zaterdag 5  juni. 
De Beker van Antwerpen was zoals gewoonlijk een groot succes. Heel veel volk, veel ambiance en veel spannende wedstrijden. Onze miniemen jongens maakten het plaatje kompleet. Zij waren reeds reekskampioen, kampioen van Vlaanderen, kampioen van België, wonnen de Beker van Vlaanderen  en nu de Beker van Antwerpen na een overwinning tegen Geel. Een welgemeend proficiat aan de spelers en hun trainer-coach: Ronny Cobbaut. Ze werden voor deze prestaties op het Stadhuis ontvangen op woensdag 19/05.
Ook de meisjes benjamins veroverden de BvA:  trainer-coach: Staf Poels. Eveneens een dikke proficiat.
Op de barbecue was er blijkbaar wat minder volk dan andere jaren, maar we mogen toch van een succes spreken. Lekker eten en drinken en een optreden van de band “Grey and Green”, met als zangeres en guitariste Evy Troch, speelster bij de dames 1.
In de zaal is er een wedstrijd van de G-ploeg en onze fameuze miniemen jongens worden op passende wijze gevierd.
Volgend seizoen zal Wim Cluytens jeugdcoördinator worden. Staf Poels wenst die taak over te laten maar zal nog wel een jeugdploeg trainen. Het mandaat van Wim zal echter van zeer korte duur zijn.
De Vlaamse Trainersschool (Bloso) richt in het chalet ook initiatiecursussen in voor toekomstige trainers. Onder de cursisten: Sven Veldeman en Kevin Roelandts. Algemene leiding: Wim Cluytens, die ook voorzitter is van de BBCA: Belgian Basketbal Coaches Association.
Op dinsdag 18/05 kwam onze ploeg voor volgend seizoen reeds samen in de Sporthal om kennis te maken en een lichte training te volgen.
Traditiegetrouw zijn er in juni (en reeds vanaf 28 mei) de “euro-vrijdagen”. De dames maken van die gelegenheid gebruik om cava en scampi’s aan te bieden aan democratische prijzen. En ze zijn lekker, ik kan er van meespreken.
Coach Danny Wouters geeft zijn ontslag. Hij wordt assistent-coach bij Leuven (1e Nat.). met een profcontract van drie jaar.
Hij wordt vervangen door Tom Poppe, die verleden seizoen met zijn ploeg Zwevezele kampioen werd in 2e Nationale!
De thuiswedstrijden van onze eerste ploeg zouden vanaf volgend seizoen beginnen om 15u.
Het naar mijn mening laatste officiële evenement van onze club was op zaterdag 5 juni de jaarlijkse quiz. Ditmaal onder de kundige leiding van jeugdcoach Wilfried Van Hooste.
Slechts 15 ploegen namen deel en winnaar was de ploeg “Incognito”.
Op 1 juli overlijdt Louis Sleeckx, officieel Jan Sleeckx, de echtgenoot van Jeanneke die eigelijk als voornaam Maria heeft!
Zij leerden Pitzemburg kennen in de periode toen ze naast het Pitske woonden en werden zeer trouwe supporters. Ondanks het feit dat hij zeer slecht te been was ging hij verleden seizoen nog regelmatig mee op verplaatsing. Weeral een trouwe Pitzemburger die we zullen missen.